آیا «فهیمه» از القاب حضرت فاطمه(س) به شمار می‌آید؟
پرسش
آیا «فهیمه» از القاب حضرت فاطمه(س) و حضرت زینب(س) است؟
پاسخ اجمالی

واژه‌ی «فهیم» و «فهیمه» از ریشه «فهم» است که معنای مبالغه در فهم و دانش را می‌رساند،[1] و به کسی گفته می‌شود که زود می‌فهمد و درک می‌کند.[2] و به اصطلاح بسیار خوش‌فهم است. این موضوع مسلّمی است که حضرت زهرا(س) و حضرت زینب(س) دارای این ویژگی بودند، اما این لقب را در منابع معتبر روایی و تاریخی برای آن دو بزرگوار نیافتیم.

البته از این ویژگی برای توصیف حضرت زهرا(س) در برخی اشعار استفاده شده است:

«حکیمة فهیمة عقیلة *** محزونة مکروبة علیلة»[3]

اما مشخص است که وجود واژه‌ی «فهیمه» در یک شعر به معنای آن نیست که لزوماً «فهیمه» نام و یا لقبی برای آن حضرت باشد.

[1]. واسطی زبیدی، محب الدین سید محمد مرتضی، تاج العروس من جواهر القاموس، محقق، مصحح، شیری، علی، ج 17، ص 547، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، چاپ اول، 1414ق.‌

[2]. موسى، حسین یوسف‏، الإفصاح‏، ج 1، ص 210، قم، مکتب الاعلام الاسلامی‏، چاپ چهارم، 1410ق.

[3]. موحد ابطحی اصفهانی، محمد باقر، عوالم العلوم و المعارف والأحوال من الآیات و الأخبار و الأقوال (مستدرک سیدة النساء إلی الإمام الجواد)، ج 11، ص 94، قم، مؤسسة الإمام المهدی(ع)‏، چاپ اول، 1413ق. (اصل این کتاب متعلق به بحرانی اصفهانی است و مطلب فوق در اضافات محقق وجود دارد).