اگر نجات جان کسی، لازمه‌اش به خطر افتادن جدّی جان خود فرد ناجی باشد،‌ آیا باز هم این کار واجب است؟
پرسش
اگر جان کسی در خطر باشد و فردی دیگر بتواند او را نجات دهد، ولی احتمال قریب به یقین بدهد که خودش از بین می‌رود، آیا واجب است برای نجات جان وی اقدام نماید؟
پاسخ اجمالی

در صورتی‌که فرد مطمئن باشد و یا احتمال عقلایی با درصد بالا بدهد که با نجات جان دیگری، جان خودش در خطر می‌افتد، نجات جان طرف مقابل واجب نیست و حتی برخی فقها[1] اقدام به نجات را در این‌گونه موارد مجاز نمی‌دانند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

واجب نیست.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

در فروض متعارف، جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه احتمال عقلانی تلف نفس خود را بدهد نجات دیگری واجب نبوده بلکه جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، واجب نیست.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتی که بداند جان خودش در خطر است و یا احتمال عقلایی بدهد واجب نیست.

[1]. آیات عظام شبیری و صافی گلپایگانی.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.