پدری که سال‌ها بعد از طلاق همسرش، هیچ سراغی از فرزند خود نگرفته، آیا حقی بر گردن این فرزند دارد؟ و آیا چنین پدری شایسته احترام و صله‌ی رحم است؟!
پرسش
سلام؛ پدری در دوران نوزادی فرزندش همسر خود را طلاق داد و در ازای بخشیدن مهریه از سوی همسر، حضانت فرزندان دوقلو را به مادر داد، و بعد از گذشت سال‌ها هیچ سراغی از آنان نگرفته است! چنین پدری آیا هیچ حقی بر گردن این فرزندان دارد؟ حق فرزندان بر او چطور؟ آیا کار او مصداق قطع رحم نیست؟ آیا مشکلاتی که برای فرزندان به وجود آمد؛ مثل تأخیر در ازدواج و مشکلات دیگر، می‌‌توان گفت این پدر هم مقصر است؟
پاسخ اجمالی
  1.  در فرض سؤال، هرچند پدر مقصر است، ولی حقوق او ساقط نمی‌گردد، بلکه فرزند وظیفه دارد احترام پدر را رعایت کند، و از انجام عملی که موجب آزار وی می‌گردد اجتناب نماید. البته پدر نیز نباید در مورد حقوق فرزندان -از قبیل نفقه- کوتاهی کند.
  2. در فرض سؤال، قطع رحم جایز نبوده و این امر متوقف بر رفت و آمد ‏نیست، بلکه با احوال‌پرسی و پیغام فرستادن از طریق تلفن یا نامه هم محقق مى‌شود.‏

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

به هر حال حقوق پدر ساقط نمی‌شود؛

در هر صورت قطع رحم با کسانى که از محارم نَسَبى مى‌باشند، جایز نیست و صله رحم هم متوقف بر مراوده و رفت و آمد ‏نیست و با احوال پرسی و پیغام فرستادن از طریق تلفن یا نامه هم محقق مى‌شود.‏

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

حتی اگر پدر مقصر باشد فرزند باید به وظیفه خود یعنی احسان و رسیدگی به شؤونات پدر و اجتناب از کارهایی که پدر او را از انجام دادن آنها نهی کرده عمل کند، در فرضی که مخالفت موجب اذیت و ناراحتی آنها از روی دلسوزی شود.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

امور مذکور، سبب سقوط حق آنها در قبال یکدیگر نمی‌شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.