آیا رعایت آداب آمیزش جنسی، در مورد هر آمیزشی است، یا منحصر به آمیزشی است که زوجین به دنبال فرزند هستند؟
پرسش
در آداب آمیزش مثلا گفته می‌شود، انجام این عمل در فلان شب و یا با فلان حالت مکروه است و موجب تأثیر منفی در فرزند میشود، آیا این کراهت صرفا مربوط به آمیزشی است که حاصل آن فرزندی خواهد بود و یا اینکه هر آمیزشی را شامل می‌شود؟ با توجه به محدود شدن زمان برای این عمل و اشتغالات مختلف افراد، چه کنیم که این کراهت رفع گردد؟
پاسخ اجمالی

در این مسئله موارد مختلف است؛ مواردی که عدم رعایت آنها، در روایات، موجب آسیب برای فرزند نام برده شده، مربوط به زمانی است که قصد فرزندآوری باشد؛ اما مواردی که رعایت آداب، به طور مطلق سفارش شده، هرگونه آمیزشی را شامل می‌شود.[1]

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

موارد مختلف است. مکروه‌بودن نزدیکی بین الطلوعین و بین پنهان‌شدن آفتاب و پنهان‌شدن شفق و در برخی وقت‌های دیگر اختصاص به آن ندارد به این که زن با آن نزدیکی در معرض بارداری قرار گیرد، ولی کراهت نزدیکی در اول ماه و وسط و آخر ماه پس اگر ثابت باشد شاید اختصاص به آن مورد داشته باشد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

موارد مختلف است؛ احتمال اختصاص مواردی که آثاری در مورد اولاد ناقص و... ذکر کرده‌اند، به جماع منتهی به توالد جدی است، اما مواردی مانند رو به قبله بودن در حال جماع به طور مطلق مورد نهی قرار گرفته است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در مواردی که در روایات اشاره به کودن شدن فرزند یا صرع یا... شده، مربوط به بچه‌دار شدن است و اما جائی که بطور مطلق فرمودند کراهت دارد هر دو مورد را شامل می‌شود

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

موارد مختلف است در بعضی از موارد نهی تنها ارشاد به عواقب سوء عمل است و در بعضی از موارد خود عمل نیز مشتمل بر حزازت (کراهت) است.

[1]. جهت آگاهی در مورد برخی از این آداب، ر. ک: نمایه 5556 (شرایط زمان و مکان آمیزش) و نمایه 2020 (شرایط زمانی آمیزش با همسر).

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی،  نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.