کتاب صحیفة الامام الرضا(ع) از کیست و میزان اعتبار آن تا چه حد است؟
پرسش
میزان اعتبار کتاب صحیفة الامام الرضا(ع) را بیان نمایید؟
پاسخ اجمالی

کتاب صحیفة الإمام الرضا‌ (ع)، با نام صحیفة الرضا، مسند الرضا، الرضویات و صحیفة أهل البیت (ع) معروف است.[1] این کتاب مجموعه روایاتى است که احمد بن عامر طائی از امام رضا(ع) از پدرش امام کاظم(ع) و او از پدرش امام صادق‌(ع) و او از پدرش امام باقر(ع) و او از پدرش امام سجاد(ع) و او از پدرش امام حسین(ع) و او از پدرش امیرمؤمنان على(ع)و ایشان از پیامبر اسلام(ص) روایت فرموده است.[2] همین امر در بیان اهمیت این کتاب کفایت می‌کند؛ لذا در مورد اسناد آن گفته شده است، اگر این اسناد در گوش مجنون خوانده شود، شفا پیدا می‌کند.[3]

صحیفة الرضا حاوى حدود 120 حدیث پیرامون مسائل توحید،[4] دینى، اخلاقى،[5] تاریخى، فضیلت و شخصیت اهل‌بیت،[6] ارزش علم[7] و بیان فواید برخى از میوه‌‏ها و خوراکی‌ها[8] است.

این کتاب نزد علماى شیعه از اعتبار فراوانى برخوردار بوده و از اصول اربعمأة و یا اصول چهارصدگانه اولیه به شمار می‌آید[9] بسیاری از کتاب‌هاى مهم روایى شیعه مانند کتاب‌هاى توحید صدوق،[10] عیون اخبار الرضا(ع)،[11] الامالی شیخ مفید،[12] و بشارة المصطفی لشیعة المرتضی تألیف طبرى آملى‏[13] از این کتاب نقل روایت کرده‌اند و مجلسی(ره) نیز آن‌را از اصول مشهوری دانسته است که می‌توان بر آن اعتماد نمود.[14]

با این وجود، هریک از روایت‌های هر کتابی باید به صورت جداگانه از جهت اعتبار مورد بررسی قرار گیرند،[15] و نمی‌توان یک‌جا برای تمام احادیث آن نظر داد؛ زیرا با توجه به این‌که این روایت مستقیماً از امام(ع) به دست ما نرسیده و احتمال برخی ویرایش‌ها در نسخه‌های بعدی کتاب‌ها وجود دارد، این احتمال نیز وجود خواهد داشت که روایاتی در این کتاب و یا هر کتاب معتبر دیگری وجود داشته باشد که پذیرش آن قطعی نباشد.

[1]. مجمع الفکر الإسلامی، موسوعة مؤلفى الامامیة، ج 5، ص 85، قم، مجمع الفکر الإسلامی‏، چاپ اول، 1428ق.

[2]. علی بن موسی(امام هشتم)، صحیفة الإمام الرضا ع، محقق، مصحح، نجف، محمد مهدی،‏ ص 39 – 40، مشهد، کنگره جهانی امام رضا ع، چاپ اول، 1406ق.

[3]. زمخشری، ربیع الأبرار و نصوص الأخبار، ج 4، ص 79، مؤسسة الأعلمی للمطبوعات، بی‌تا.

[4]. همان، ص 40.

[5]. همان، ص 41.

[6]. همان، ص 44 – 45.

[7]. همان، ص 42.

[8]. همان، ص 50 – 53.

[9]. افندى، عبدالله بن عیسى‏بیگ‏، ریاض العلماء و حیاض الفضلاء، محقق، حسینى اشکورى، احمد، اهتمام، مرعشى، محمود، ج 4، ص 346، بیروت، مؤسسة التاریخ العربی‏، چاپ اول، 1431ق.

[10]. شیخ صدوق، محمد بن علی‏، التوحید، محقق، مصحح، حسینی، هاشم‏، ص 24، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1398ق.

[11]. شیخ صدوق، عیون اخبار الرضا(ع)، محقق، مصحح، لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 25 و 134 – 135، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1378ق.

[12]. شیخ مفید، الامالی، محقق، مصحح، استاد ولی، حسین، غفاری، علی اکبر، ص 124، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[13]. طبری آملی، عماد الدین محمد، بشارة المصطفی لشیعة المرتضی، ج 2، ص 36، نجف، المکتبة الحیدریة، چاپ دوم، 1383ق.

[14]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 1، ص 30، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[15]. «ملاک حدیث متواتر لفظی، معنوی و اجمالی»، 2412؛ «تشخیص و تمییز احادیث صحیح»، 1937؛ «اعتماد به احادیث»، 3125