حتی اگر بپذیریم که وضوی شیعیان بهترین نوع وضو است، اما چرا شکل‌های دیگر وضو صحیح نباشد؟
پرسش
اگرچه وضوی اعلام شده توسط اهل‌بیت(ع) بهترین نوع وضو است، اما به چه دلیلی، شکل‌های دیگر وضو باطل هستند؟
پاسخ اجمالی

هنگامی که فردی در صدد بیان یک حکم بوده و تنها شیوه خاصی را برای انجام آن ارائه کرده و مدل دیگری را ارائه نمی‌کند، برداشت عموم مردم آن خواهد بود که تنها همین روش باید مورد عمل قرار گیرد و مجاز بودن روش‌های دیگر نیاز به دلیل دارد.[1]

علاوه بر آن‌که در برخی روایات، برخی روش‌های معمول در وضو صریحاً نفی می‌شود:

  1. امام باقر(ع) در مورد حد شستن صورت در وضو فرمود: حد صورت مقدارى است که خدا فرموده است و شستن آن‌را دستور داده و شایسته نیست که به آن بیافزاید و یا از آن کم نماید. حد آن مقدارى است که انگشت میانه و ابهام (شست) پیرامون آن‌را بگیرد و از رستنگاه موى سر تا چانه، و آنچه این دو انگشت از صورت می‌گیرد، روى محسوب مى‏شود و بیرون از آن جزء صورت‏ نیست.... و حد شستن دو دست از آرنج تا سر انگشتان است و حد مسح سر عبارت است از مسح با سه انگشت چسبیده بهم از جلوى سر است و حد مسح دو پا عبارت است از آن‌که دو کف دست خود را بر سر انگشتان پایت قرار دهى و آنها را به سوى کعبین(قوزک) بکشى و مسح پاى راست را پیش از پاى چپ شروع می‌کنى و این مسح (سر و پا) با مقدارى از ترى که در دست باقیمانده بدون آن‌که دوباره به آن آب بزنى، صورت می‌گیرد.[2]
  2. امام باقر(ع) فرمود: «براى وضو حدى مقرر شده است و اگر کسى از حد مقرر آن تجاوز کند، اجر و پاداشى نخواهد داشت».[3]
  3. زراره از امام باقر(ع) پرسید که برخی از مردم می‌گویند که داخل گوش جز صورت است و پشت آن نیز بخشی از سر به شمار می‌آید. امام(ع) فرمود بر داخل و پشت گوش غسل(شستن در هنگام وضو) و مسح نیست.[4]

[1]. «وضو ی پیامبر(ص) »، 6236؛ «شیعه و مسح پا»، 9853؛ «کیفیت ومبطلات وضو در مذهب اهل سنت»، 30911؛ «شستن دستها در وضو»، 1959؛ «معنای کلمۀ «الی» در آیۀ وضو»، 341؛ «شرایط و احکام وضو»، 19471.

[2]. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 1، ص 44، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.

[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 3، ص 21، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[4]. کافی، ج ‏3، ص 29.