آیا پیامبران گذشته یزید را مورد لعن خود قرار داده‌اند و آیا خود یزید از این موضوع باخبر بود؟
پرسش
آیا یزید از لعنت کردن خودش توسط پیامبران خبر داشت؟
پاسخ اجمالی

با توجه به دانش خدادادی پیامبران از آینده که به برخی از آنها - مانند علم حضرت یوسف(ع) به بروز قحطی - در قرآن نیز اشاره شده است، می‌توان اصل اطلاع پیامبران - و یا برخی از آنان - از واقعه‌ی عاشورا را به عنوان امری قابل پذیرش ارزیابی کرد.[1]

علاوه بر آن بر اساس برخی روایات، پیامبران(ع) از داستان امام حسین(ع) اطلاع یافته، تا آن‌جا که بسیاری از آنان بر شهادت حضرتشان گریسته و عزاداری کرده و بر قاتل وی(یزید) لعنت فرستادند.

  1. حضرت آدم(ع) بعد از آن‌که فهمید امام حسین(ع) در کربلا به شهادت می‌رسد، از نام قاتل ایشان پرسید. در جواب به وی گفتند: نام قاتل امام(ع) یزید است که اهل آسمان‌‌ها و زمین او را لعنت خواهند کرد. حضرت آدم(ع) نیز چهار مرتبه یزید را لعنت کرد.[2]
  2. وقتی حضرت نوح(ع) در کشتی متوجه شد که امام(ع) در کربلا شهید خواهد شد، از نام قاتل ایشان پرسید. نوح گفت: قاتل حسین کیست؟ در جواب به وی گفتند: نام قاتل امام(ع) یزید است که اهل هفت آسمان‌‌ و هفت زمین او را لعنت خواهند کرد. حضرت نوح(ع) نیز چهار مرتبه قاتل امام حسین را لعنت کرد، آن‌گاه کشتی حرکت کرد...».[3]
  3. وقتی حضرت ابراهیم(ع) سوار بر مرکب متوجه شد که امام حسین(ع) در کربلا شهید خواهد شد، از نام قاتل ایشان پرسید، در جواب به وی گفتند: نام قاتل امام(ع) یزید است. جبرئیل گفت همان شخصی است که اهل آسمان‌‌ها و زمین او را لعنت کرده‌‏اند و قلم بدون اجازه‌ی خدا بر لعن وی جریان یافت! آن‌گاه خدا به قلم وحی کرد: تو برای این لعنی که بر قاتل امام حسین کردی سزاوار ستایش و درود هستی. پس از این جریان ابراهیم(ع) دست‌‌های خود را بلند نمود و یزید را فراوان لعن کرد.[4]
  4. حضرت اسماعیل(ع) وقتی از قاتل امام حسین(ع) جویا شد، به او گفتند: همان کسی است که اهل آسمان‌‌ها و زمین و عموم خلائق او را لعنت خواهند کرد. آن‌حضرت(ع) نیز گفت: پروردگارا! قاتل امام حسین را لعنت کن‏.[5]
  5. روزی که حضرت موسی(ع) و حضرت یوشع(ع) از شهادت امام حسین(ع) آگاه شدند، موسی(ع) پرسید قاتل او کیست؟ در جوابش گفته شد: او همان کسی است که ماهیان دریا و حیوانات وحشی صحرا و پرندگان هوا او را لعنت می‌کنند. حضرت موسی(ع) دست‌‌های خود را بلند نمود و یزید را لعنت و نفرین کرد و یوشع بن نون نیز آمین گفت.[6]
  6. حضرت سلیمان(ع) زمانی که از شهادت امام حسین(ع) آگاه شد، از نام قاتل امام(ع) پرسید؟ به او گفته شد: قاتل وی یزید است که اهل آسمان‌‌ها و زمین او را لعنت می‌‌نمایند. حضرت سلیمان(ع) دست‏های خود را بلند کرد و در حق یزید لعنت و نفرین نمود و جن و انس هم آمین گفتند.
  7. حضرت عیسی(ع) زمانی که از شهادت امام حسین(ع) آگاه شد، از نام قاتل امام(ع) پرسید؟ به او گفته شد: قاتل وی یزید است که حیوانات وحشی و مگس‌ها(حشرات) و درندگان او را لعنت می‌نمایند. حضرت عیسی(ع) دست‏های خود را بلند کرد و در حق یزید لعنت و نفرین نمود و حواریون نیز آمین گفتند.[7]

اما در مورد این پرسش که آیا یزید و بنی‌امیه می‌دانستند که مورد لعن پیامبران الهی هستند، باید گفت اجمالا آنها می‌دانستند به دلیل تکیه‌زدن بر جایگاهی که شایسته آن نبودند، مورد غضب خدا و لعن اولیایش – به ویژه پیامبر اسلام(ص) - قرار می‌گیرند.

[1]. «گریه و عزاداری انبیا بر امام حسین(ع)»، 46876.

[2]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 44، ص 242 – 243، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[3]. همان، ص 243.

[4]. همان.

[5]. همان، ص 243 – 244.

[6]. همان، ص 244.

[7]. همان.