زندگی‌نامه عبدالله بن بشر الاکله را که روز عاشورا به شهادت رسید، بیان نمایید؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عبدالله بن بشر الاکله را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از کسانی که توانست در میان شهدای کربلا و قافله یاران باوفای امام حسین(ع) حضور یابد و مُهر شهادت در راه خدا را در کارنامه اعمال خود ثبت نماید،[1] عبدالله بن بشر الاکله است.[2]

عبدالله از قبیله بنی خثعم بود[3] که ابتدا در اردوگاه عمر بن سعد بود، ولى سپس به همراه چند نفر و قبل از آغاز نبرد، خدمت امام حسین(ع) رسیده و به ‌حضرتشان پیوستند.[4]

اطلاعات زیادی از زندگی این شهید در کتاب‌های معتبر وجود ندارد، اما برخی از کتاب‌های متأخر نام کامل وی را عبداللّه بن بشر بن ربیعه بن عمرو بن مناره ذکر کرده‌اند.[5]

در زیارت‌‌نامه مخصوص شهدای کربلا نیز نامی از ایشان نیست، بلکه به شخصی به نام زهیر بن بشر خثعمی این‌گونه سلام داده شده است «السَّلَامُ عَلَى زُهَیرِ بْنِ‏ بِشْرٍ الْخَثْعَمِی‏». با توجه به اینکه این هر دو نام از قبیله بنی خثعم بوده و نام پدرشان نیز یکی است، این احتمال وجود دارد که زهیر نام دیگر عبدالله بوده و هر دو نام ناظر به یک شهید باشد.

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین(ع)‏، ص 154، قم، آل البیت(ع)‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[3]. تسمیة من قتل مع الحسین(ع)‏، ص 154.

[4]. شوشترى، محمد تقى‏، قاموس الرجال‏، ج 6، ص 267، قم، موسسه نشر اسلامی‏، چاپ دوم، 1410ق‏.

[5]. سماوی، شیخ محمد بن طاهر، ابصار العین فی أنصار الحسین(ع)‏، ص 170، قم، دانشگاه شهید محلاتی‏، چاپ اول، 1419ق.