آیا ضرب المثل معروف "پسته بی مغز اگر لب وا کند رسوا شود" را می‌توان مستند به آموزه‌های دینی دانست؟!
پرسش
ضرب المثل معروف "پسته بی مغز اگر لب وا کند رسوا شود"، آیا منبع روایی دارد؟
پاسخ اجمالی

این یک موضوع عقلی و مورد پذیرش تمام جوامع بشری است که فرد نادان با سخن گفتن ناآگاهانه‌اش در برابر قضاوت دانایان و متخصصان، عملا خود را رسوا می‌کند، و این موضوع نیاز به آیه و روایت ندارد، با این وجود، آیاتی ناظر به این مسئله هستند که استدلال‌های جاهلانه، در نهایت به شکست انسان منتهی خواهد شد. به عنوان نمونه قرآن کریم می‌فرماید: «ما لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ وَ لا لِآبائِهِمْ کَبُرَتْ کَلِمَةً تَخْرُجُ مِنْ أَفْواهِهِمْ إِنْ یَقُولُونَ إِلاَّ کَذِبا»؛[1] نه آنان و نه پدرانشان واقعیت را نمی‌دانند، و این ادعای بزرگی که از دهانشان بیرون می‌آید. آنان جز دروغ سخنی را نمی‌گویند.

روایاتی نیز وجود دارد که صریحاً زبان را گلوگاه سنجش دانش انسان‌ها دانسته و طبیعتا اگر فردی بدون دانش، سخنی بگوید در این سنجش رد خواهد شد، مانند:

  1. «لِسَانُ الْجَاهِلِ مِفْتَاحُ حَتْفِه‏»؛[2] زبان فرد جاهل و نادان کلید رسوایی‌اش می‌باشد.
  2. «لِسَانُ الْعَاقِلِ وَرَاءَ قَلْبِهِ وَ قَلْبُ الْأَحْمَقِ وَرَاءَ لِسَانِه‏»؛[3] زبان عاقل در پس قلبش قرار دارد، و دل نادان پشت زبان او است.
  3. «اللِّسَانُ مِعْیَارٌ أَرْجَحَهُ الْعَقْلُ وَ أَطَاشَهُ الْجَهْل‏»؛[4] زبان ترازو و معیارى است که عقل آن‌را سنگین کرده، و جهل و نادانی آن‌را سبک می‌گرداند.‏
  4. «المرء یوزن بقوله‏»؛[5] آدمى با گفتارش سنجیده می‌شود.
  5. «اللسان ترجمان العقل»؛[6] زبان بیانگر آن چیزی است که در عقل نهفته است.
  6. «المرء مخبوء تحت لسانه‏»؛[7] شخصیت مرد در زیر زبانش پنهان است‏.

[1]. کهف، 5.

[2]. تمیمی آمدی، عبد الواحد بن محمد، تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، محقق، مصحح، درایتی، مصطفی، ص 75، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ اول، 1366ش.

[3]. سید رضی، محمد بن حسین، نهج البلاغة، محقق، صبحی صالح، ص 476، قم، هجرت، چاپ اول، 1414ق.

[4]. تصنیف غرر الحکم و درر الکلم، ص 211.

[5]. همان، ص 209.

[6]. همان.

[7]. نهج البلاغة، ص 497.