حکم خون جگر یا لخته خونی که در آن دیده می‌شود چیست؟
پرسش
حکم فقهی خون جگر یا لخته خونی که درآن دیده می‌شود از لحاظ حرمت و حلیت خوردن چیست؟
پاسخ اجمالی

مراجع عظام تقلید درباره خونی که در بدن حیوان حلال گوشت باقی می‌ماند می‌فرمایند:

  1. نسبت به طهارت و نجاست آن:

[خون بجا مانده در اعضای بدن حیوان[، چنانچه خون حیوان به مقدار عادى بعد از ذبح یا نحر حیوان بیرون آمده باشد، پاک است. بدون آن‌که فرقى بین خون‌هاى باقی‌مانده در شکم یا در گوشت یا در رگ‌ها یا در قلب یا در جگر حیوان باشد.[1]

  1. نسبت به جواز خوردن آن:

خوردن چند چیز از حیوان حلال گوشت جایز نیست از جمله خون و.. .[2]

مگر آن‌که آن خون در غذا (مثل آبگوشت) مستهلک شود، یا آن‌که طورى در گوشت باشد که جزو آن حساب شود.[3]

[1]. خمینى، سید روح اللّٰه، تحریر الوسیلة، ترجمه، اسلامى، ج‌1، ص 209، قم، دفتر انتشارات اسلامى، 1425ق.

[2]. امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده، بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج ‌2، ص 596، م 2626، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق.

[3]. تحریر الوسیلة، ج ‌1، ص 209.