زندگی‌نامه حارث بن نبهان را که در روز عاشورا به شهادت رسید، بیان نمایید.
پرسش
زندگی‌نامه حارث بن نبهان را که در روز عاشورا به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

بر اساس گزارش برخی منابع کهن که به ذکر نام شهدای کربلا پرداخته‌اند، یکی از کسانی که در راه خدا و در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، حارث بن نبهان[1] غلام جناب حمزة بن عبد المطلب(عموی پیامبر اسلام) بود.[2] بیش از آنچه گفته شد، در منابع کهن به اطلاعات بیشتری در ارتباط با زندگی ایشان دست نیافتیم، اما در کتاب‌های متأخر نقل شده که حارث بعد از شهادت حمزه و نیز بعد از وفات پدرش، در کنار امام علی(ع)، و پس از آن در کنار امام حسن(ع) و امام حسین(ع) قرار گرفت. وی زمانی‌که امام حسین(ع) از مدینه به سمت مکه حرکت نمود، به امام(ع) پیوست و در روز عاشورا به فیض شهادت رسید.[3]

گزارش‌های اخیر چندان مورد اعتماد نیست، مگر آن‌که مستندی در منابع کهن داشته باشد.

[1]. وی غیر از حارث بن نبهان محدث است.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع، ص 152، قم، آل البیت ع‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[3]. مامقانی، عبدالله‏، تنقیح المقال فی علم الرجال‏، محقق، مامقانی، محی‌الدین و مامقانی، محمدرضا، ج 17، ص 235، قم، موسسة آل البیت(ع) لإحیاء التراث‏، چاپ اول، 1431ق؛ امین عاملی‏، سید محسن، اعیان الشیعة، ج 4، ص 375، بیروت، دار التعارف للمطبوعات‏، 1406ق.