آیا به وسیله رایانه (کامپیوتر) می توان مجتهد شد؟
پرسش
اکنون برنامه کامپوتری وجود دارد که به ما طریق نشان می دهد که این حدیث صحیح است یا صحیح نیست. یا مثلاً برنامه وجود دارد که حدیث در مورد فقه و اخلاق کار برای همه آسان کرده و راه را برای همه باز کرده تا می توانند مجتهد بشوند؟ آیا به این وسیله می توان اجتهاد نمود؟
پاسخ اجمالی

بدون تردید با پیشرفت تکنولوژی کار برای فقها و مجتهدین در جهت استنباط و دسترسی به احکام آسان شده است از جمله ؛ به عنوان نمونه اگر در گذشته فقیهی برای یافتن حدیثی مجبور بود ساعت ها بلکه روزهای زیادی از وقتش را در مطالعه کتاب ها صرف نماید، امروز با کامپیوتر و مانند آن، شاید در کمتر از یک دقیقه به آن دست پیدا نماید.

از این رو این امور، کار محقق را در جهت رسیدن به اجتهاد آسان می نماید، اما نه این که به جای او اجتهاد کند.

پاسخ تفصیلی

اجتهاد عبارت است از استنباط و دریافت احکام الاهی از منابع آن (کتاب و سنت) [1] .

بدون تردید با پیشرفت تکنولوژی کار برای دانشمندان و دانش پژوهان در جهت دسترسی به بسیاری از علوم آسان شده از جمله برای فقها و مجتهدینی که در جهت استنباط احکام تلاش می نمایند؛ به عنوان نمونه اگر در گذشته فقیهی برای یافتن حدیثی مجبور بود ساعت ها بلکه روزهای زیادی از وقتش را در مطالعه کتاب ها صرف نماید، امروز با کامپیوتر و مانند آن شاید در کمتر از یک دقیقه به آن دست پیدا نماید و یا این که همان طور که در پرسش بیان شد برای پیدا کردن شخصی که در سلسله سند روایت است سریع به آن دست یافت، و این در جهت تسهیل کار محققین بسیار مفید است و موجب می شود مجتهدین با احاطه و تسلط بیشتری بتوانند به اسنتباط احکام بپردازند.

از این رو این امور، کار محقق را در جهت رسیدن به اجتهاد آسان می نماید ولی باید توجه داشت که ارزش گذاری بر احادیث و بیان صحت یا عدم صحیح بودن یک حدیث در نرم افزارهای علوم اسلامی، برای مجتهد حجت شرعی نمی باشد مگر آن که خود مجتهد به مطالب آن یقین کند و با اجتهاد خود آن را درک کند.

[1] برای دست یابی به معنای اجتهاد به نمایه های «مختصری از تاریخ علوم اجتهاد، رجال، درایه و اصول شماره 5582 (سایت: 5847)» مراجعه نمایید.