آیا کفاره روزه هایی که بر اثر بی مبالاتی خانواده نگرفته ام بر من واجب است؟
پرسش
من از یک خانواده علوی که دارای علائق دینی خوبی نیست می باشم از پانزده سالگی به مدت هشت سال روزه نگرفتم و از بیست و چهار سالگی با واجبات و احکام آشنا شدم و به صورت کامل شروع به روزه گرفتن نمودم و هم اکنون شروع به قضای هشت سال روزه نمودم آیا کفاره روزه های این هشت سال بر من واجب است؟ امیدوارم توضیح کامل بدهید با تشکر فراوان و احترام
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر با اطمینان به عدم وجوب روزه باشد قضا کافی است

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

نماز ها و روزه ها را تدریجاً قضا کنید و نسبت به کفاره ی روزه ها مطابق مساله ی 1401 و 1402 توضیح المسائل ما عمل کنید و هر چه توانایی ندارید از شما ساقط است.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه می دانسته اید که روزه ماه رمضان پس از بلوغ بر شما واجب شده است و آغاز بلوغ را هم می دانسته اید کفاره واجب است.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

بله،کفاره ی افطار عمدی؛ شصت روز روزه یا اطعام شصت فقیر برای هر روز است. و البته از این شصت روز روزه، باید سی و یک روز آن پی در پی باشد.

محاسبه ی کفاره ی افطار عمدی، توسط دفتر آیت الله هادوی تهرانی:

برای اطعام هر فقیر باید یک «مدّ» طعام به او داد. هر مد تقریباً برابر 750 گرم می باشد. پس حداقل مبلغ کفاره برای یک روز روزه معادل می شود با: قیمت طعام × 75/0 ×60

در ایران که اکنون قیمت هر کیلو گرم گندم حداقل 500 تومان است باید این مبلغ را در نظر گرفت. پس کفاره ی افطار یک ماه رمضان سی روزه برابر است با : 30×500×75/0×60

و در نتیجه کفاره ی 8 سال افطار عمدی برابر است با (تومان) 000/400/5 = 8×30×500×75/0 ×60