کد سایت fa106267 کد بایگانی 123671 نمایه خوشتر آن باشد که سر دلبران گفته آید در حدیث دیگران
طبقه بندی موضوعی شعر
خلاصه پرسش
«خوش‌تر آن باشد که سر دلبران، گفته آید در حدیث دیگران». چه برداشت اخلاقی و عارفانه‌ای از این سروده مولوی می‌توان داشت؟
پرسش
آیا این بیت شعر مولوی «خوشتر آن باشد که سر دلبران، گفته آید در حدیث دیگران» مضمون عارفانه دارد؟
پاسخ اجمالی

«گفتمش پوشیده خوشتر سرّ یار                 خود تو در ضمن حکایت گوش دار

خوشتر آن باشد که سر دلبران                         گفته آید در حدیث دیگران‏».[1]

به نظر می‌رسد این شعر مولوی ریشه‌ی عرفی و عقلایی دارد؛ و می‌تواند به دو مطلب اشاره داشته باشد:

  1. سزاوار است ‌که - جز در موارد ضرورت - انسان از خودش تعریف نکند؛ و ستایش افراد دیگر است که می‌تواند ارزشمند باشد؛ چنان‌که در شعری در وصف امام علی(ع) گفته است:

«و مناقب شهد العدوّ بفضلها                                و الفَضلُ ما شَهِدَت به الاعداءُ»؛[2]

او(امام علی) کسی است که دشمن به فضیلت و برتری او گواهی می‌دهد؛ و کمال و فضیلت، آن‌چیزی است که دشمنان به آن اعتراف کنند.[3]

  1. و نیز سزاوار است که انسان برای تبیین خوبی‌ها و ارزش‌های دینی و اخلاقی به ستایش افرادی بپردازد که این ویژگی‌ها در آنان موجود است؛ هرچند آن خوبی‌ها در خودش نیز وجود داشته باشد؛ که در این صورت می‌تواند به یک نکته اخلاقی و عرفانی، اشاره داشته باشد و آن کتمان سرّ و فاش نکردن کمالات و اسرار درونی خود برای دیگران است که ممکن است نوعی عجب و تکبر را به دنبال داشته باشد.

[1]. مولانا جلال الدین محمد بلخی(مولوی)، مثنوی معنوی‏، محقق، مصحح، توفیق، سبحانی‏، ص 8، تهران، سازمان چاپ و انتشارات وزارت ارشاد اسلامی‏، چاپ اول، 1373ش.

[2]. دیلمی، حسن بن محمد، ارشاد القلوب إلی الصواب، ج 2، ص 210، قم، الشریف الرضی، چاپ اول، 1412ق.

[3]. «اشعار عمرو عاص در منزلت حضرت علی (ع)»، 6892؛ «امام حسن(ع) و خرید شعر از عمرو بن عاص»، 76301.