آیا «اصل امتناع اجتماع نقیضین» ساخته و پرداخته پروردگار بوده و خداوند قدرت تغییر آن‌را دارد؟
پرسش
درود؛ آیا خداوند، واضع اصل امتناع اجتماع نقیضین است؟
پاسخ اجمالی

اصل امتناع اجتماع نقیضین از بدیهیات است؛ یعنی ذهن انسان، در برخی موارد با تصور موضوع، محمول و نسبت، حکم به چنین امتناعی می‌کند.[1] بنابراین، چنین قضایایی مخلوق انسان هستند و واضع این قضایا ذهن انسان است. در واقع این خاصیت ذهن انسان است که چنین حکم عملی را انجام می‌دهد؛ اما از آن‌جا که خود انسان و تمام توانایی‌های او مخلوق خداوند است؛ از این‌رو می‌توان گفت: خداوند خالق و واضع این قضایا است، اما نه بدان معنا که خداوند بتواند اجتماع نقیضین که امر محالی است را بیافریند و ممکن نماید، بلکه این موضوع، مانند موضوعاتی از این قبیل است که آیا خداوند می‌تواند سنگی بسازد که خودش توانایی حرکت‌دادن آن‌را نداشته باشد؟!

[1]. ر. ک: «فرق قضایای فطری با دیگر قضایای بدیهی»، 47005؛ «تقسیم بندی بدیهیات از دیدگاه خواجه نصیر»، 49588.