کسی که سال خمسی ندارد، بلکه خمس هر درآمدی را جداگانه و بلافاصله پس از کسب پرداخت می‌کند، اگر قرض داشته باشد، آیا جایز است اول قرضش را پرداخت کرده، سپس خمسش را محاسبه کند؟
پرسش
کسی که خمسش را سالانه محاسبه نمی‌کند، بلکه بدین صورت می‌پردازد که هر وقت حقوق گرفت یا منفعتی کسب کرد ابتدا خمسش را پرداخت می‌کند سپس در آن تصرف می‌کند. حال، اگر چنین فردی قرض داشته باشد، آیا باید قرضش را پس از پرداخت خمس بدهد، یا می‌تواند ابتدا قرضش را بدهد و سپس خمس باقی‌مانده پول را بدهد؟
پاسخ اجمالی

در فرض سؤال، چنین فردی می‌تواند ابتدا قرض خود را ادا کرده و سپس خمسش را محاسبه کند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

می‌تواند ابتداء قرض را داده و سپس خمس خودش را پرداخت نماید.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

مى‌تواند ابتدا قرض را ادا کند.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

می‌تواند ابتدا قرضش را بدهد. به طور کلی از نظر معظم له هر درآمدی سال خمسی مستقل دارد، بنابراین اگر از زمان حصول هر مالی، یک سال نگذشته، خمس آن واجب نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنین شخصی هم می‌تواند ابتدا قرضش از ارباح مذکور پرداخت کند، اگر چیزی باقی مانده تخمیس کند.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

اگر بدهی حال و بالفعل او باشد می‌تواند اول بدهی خود را بدهد و سپس خمس را بپردازد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض مذکور می‌تواند ابتدا قرض خود را ادا کند سپس خمس باقیمانده را بدهد.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

پرداخت قرض اگر با درآمد بین سال باشد، مانعی ندارد.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر قرضی است که به مصرف مؤونه رسیده است و در فاصلۀ حصول آن درآمد تا یک سال بعد از آن باید پرداخت شود، می‌تواند ابتدا آن را از همان درآمد کسر کند و سپس خمس آن درآمد را بپردازد.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، علوی گرگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.