عبارت «اسباغ الوضوء» که در برخی روایات وجود دارد به چه معنا است؟ آیا وضویی با نام «وضوی شاداب» داریم؟!
پرسش
وضوی شاداب در روایات به چه معنا است؟
پاسخ اجمالی

در منابع حدیثی، عبارتی با عنوان «اسباغ الوضوء» مشاهده می‌شود که به معنای انجام وضو به صورت کامل است،[1] و شامل رعایت تمام واجبات و مستحبات آن خواهد شد. در برخی کتاب‌های حدیثی، فصل مستقلی بدان اختصاص یافته[2] و روایاتی در ثواب و پاداش چنین وضویی ذکر گردیده است؛ مانند:

  1. پیامبر اکرم(ص) فرمود: آیا شما را به کارهایی که خدا به سبب آن خطاها را از بین برده و درجات انسان را بالا می‌برد، راهنمایی کنم؟ گفتند: آری، ای رسول خدا. فرمود: در حال شدت و سختی[مثلا در سرما]، وضوی تمام و کامل گرفتن.[3]
  2. امام باقر(ع) فرمود: سه چیز موجب کفاره گناه می‌شود: یک) در هوای سرد وضوی کامل گرفتن، دو) برای ادای نمازهای شبانه‌‌روزی گام برداشتن، سه) به نماز جماعت مواظبت نمودن.[4]

گفتنی است که تنها در برخی ترجمه‌های معاصر، «اسباغ الوضوء» به «وضوی شاداب» ترجمه شده است و این‌گونه نیست که در منابع دینی از وضوی مستقل و با ویژگی‌های خاصی با نام «وضوی شاداب» یاد شده باشد.

[1]. ‏طریحی، فخر الدین، مجمع البحرین، تحقیق، حسینی‏، سید احمد، ج 5، ص 11، تهران، کتابفروشی مرتضوی، چاپ سوم، 1375ش.

[2]. ابن اشعث، محمد بن محمد، الجعفریات (الأشعثیات)، ص 17، باب إِسباغِ‏ الوضوء، تهران، مکتبة النینوی الحدیثة، چاپ اول، بی‌تا؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 77، ص 301، باب ثواب إسباغ الوضوء و تجدیده، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[3]. «أَ لَا أَدُلُّکُمْ عَلَی شَی‏ءٍ یکَفِّرُ اللَّهُ بِهِ الْخَطَایا وَ یزِیدُ فِی‏ الْحَسَنَاتِ‏ قِیلَ بَلَی یا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ إِسْبَاغُ الْوُضُوءِ عَلَی الْمَکَارِه‏...»؛ ابن بابویه، محمد بن علی، أمالی، ص 322، تهران، کتابچی، چاپ ششم، 1376ش.

[4]. «...ثَلَاثٌ کَفَّارَاتٌ... إِسْبَاغُ‏ الْوُضُوءِ فِی السَّبَرَاتِ‏ وَ الْمَشْی بِاللَّیلِ وَ النَّهَارِ إِلَی الصَّلَوَاتِ وَ الْمُحَافَظَةُ عَلَی الْجَمَاعَات‏...». ابن بابویه، محمد بن علی، خصال، ج ‏1، ص 84، قم، جامعه مدرسین، چاپ اول، 1362ش.