آیا در میان شهدای کربلا، شهیدی به نام احمد بن محمد هاشمی نیز وجود داشت؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه احمد بن محمد هاشمی را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

در میان منابع قابل دسترس، اولین بار ابن شهرآشوب در تألیف خود، نامی از «احمد بن محمد هاشمی» به عنوان شهیدی از  شهدای کربلا به میان آورد که روز عاشورا در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید.[1]

با توجه به شهرت این شهید به «هاشمی» می‌توان احتمال داد که او از خاندان بنی‌هاشم و از بستگان امام(ع) بود، اما با این وجود، نام او در زیرمجموعه‌ی فرزندان هیچ‌کدام از افراد این خاندان که در کربلا حضور داشتند نیامده است.

در هر حال و بر اساس این گزارش، وی روز عاشورا بعد از ابراهیم بن حصین اسدی، و یا عمرو بن قرظه انصاری به میدان رفت و این‌گونه اشعار حماسی می‌خواند:

«الْیوْمَ أَبْلُو حَسَبِی وَ دِینِی                        بِصَارِمٍ تَحْمِلُهُ یمِینِی‏

أَحْمِی بِهِ یوْمَ الْوَغَی عَنْ دِینِی‏»؛[2]

امروز شمشیر به دست، در دفاع از دین و شرف خودم، امتحان خود را پس می‌دهم، و با این شمشیر در روز جنگ، از دین خودم حمایت می‌کنم.

گفتنی است نامی از این شهید در زیارت‌نامه شهدای کربلا وجود ندارد و به مطلبی جز آنچه گفته شد دست نیافتیم که در صورت مشاهده گزارشی جدید، این پاسخ ویرایش خواهد شد.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 105، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[2]. همان.