گزارش نبرد و شهادت جعفر بن محمد بن عقیل در روز عاشورا را بنویسید.
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه جعفر بن محمد بن عقیل که روز عاشورا به شهادت رسید را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

جعفر بن محمد بن عقیل از افرادی است که اختلاف نظرهایی در ارتباط با زندگی و فرجام او وجود دارد:

  1. یک احتمال، آن است که او از شهدای کربلا بود و روز عاشورا همراه با محمد بن ابی‌سعید در دفاع از امام حسین(ع) به شهادت رسید.[1]

البته بیش از این، اطلاعاتی در مورد کیفیت نبرد و شهادت ایشان گزارش نشده است و نام وی نیز در زیارت‌نامه‌های مرتبط با شهدا وجود ندارد.

  1. احتمال دیگر آن است که وی در واقعه‌ی حرّه و قتل عام شهر مدینه کشته شد.[2]
  2. برخی نیز اساساً وجود چنین شخصی را انکار کرده و معتقدند که محمد بن عقیل فرزندی به نام جعفر نداشت.[3]

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 112، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق؛ کرکی حائری‏، سید محمد، تسلیة المجالس و زینة المجالس‏، ج 2، ص 328، قم، مؤسسة المعارف الإسلامیة، چاپ اوّل‏، 1418ق؛ ابوالفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 98، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.

[2]. همان؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 45، ص 33، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[3]. مقاتل ‏الطالبیین، ص 98؛ بحار الانوار، ج 45، ص 33.