آیا عقیل بن ابی‌طالب فرزندی به نام محمد داشت که در رکاب پسرعمویش امام حسین(ع) در عاشورا به شهادت رسیده باشد؟
پرسش
زندگی‌نامه محمد بن عقیل بن ابی‌طالب را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که  محمد بن عقیل یکی از افرادی بود که توانست روز عاشورا در راه مکتب امام حسین(ع) به فیض شهادت برسد؛[1] اما نقل‌هایی نیز وجود دارد که بر اساس آنها وی در کربلا به شهادت نرسید؛ بلکه به همراه بازماندگان آن فاجعه دردناک به اسارت برده شد.[2]

محمد بن عقیل با زینب صغری، یکی از دختران امام علی(ع) ازدواج کرد و از او صاحب چند فرزند به نام‌های قاسم، عبداللّه أحول و عبدالرحمن شبیه[3] شد.[4] برخی نیز دو فرزند دیگر به نام حسین و عقیل را از فرزندان وی برشمرده‌اند.[5] گفته می‌شود که نسل عقیل تنها از طریق محمد ادامه یافت[6] که با قبول این گزارش،‌ می‌توان احتمال اسارت وی را بیشتر دانست.

اطلاعات بیشتری از وی در دسترس نیست و در زیارت‌نامه شهدای کربلا نیز از وی یادی نشده است.

[1]. خوارزمی‏، موفق بن احمد، مقتل الحسین(ع)، ج 2، ص 53، قم، انوار الهدی‏، چاپ دوم، 1423ق؛ مصعب بن عبد الله‏، کتاب نسب قریش‏، مصحح، لوی، پرووانسال، ص 45، قاهره، دار المعارف‏، چاپ چهارم، 1999م.

[2]. مغربی، قاضی نعمان‏، شرح الاخبار فی فضائل الأئمة الأطهار(ع‏)، ج 3، ص 197، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1409ق.

[3]. ابن صوفی نسابه‏، المجدی فی أنساب الطالبیین‏، ص 522، قم، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی‏، چاپ دوم، 1422ق.

[4]. بلاذری، احمد بن یحیی،انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ج 2، ص 71، ریاض، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق؛ ابن قتیبة، أبو محمد عبد الله بن مسلم، المعارف، تحقیق، ثروت عکاشة، ص 204، قاهره، الهیئة المصریة العامة للکتاب، چاپ دوم، 1992م.

[5]. المجدی فی أنساب الطالبیین‏، ص 522،

[6]. ابن حزم اندلسی‏، ابو محمد علی بن احمد، جمهرة انساب العرب‏، ص 69، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ اوّل‏، 1418ق.