با آن‌که خواندن نماز در پنج وقت بهتر است؛ چرا امام علی(ع) فرمود: جمع بین دو نماز روزی را افزایش می‌دهد؟
پرسش
با توجه به این‌که خواندن نماز در پنج وقت بهتر است؛ چرا امام علی(ع) فرمود جمع بین دو نماز روزی را زیاد می‌کند؟
پاسخ اجمالی

بر اساس آنچه از آموزه‌های شیعه برداشت می‌شود، خواندن نماز در پنج وقت و به صورت جداگانه بسیار ارزشمند است؛ اما با این وجود، خواندن نمازها به صورت جمع (ظهر با عصر و مغرب با عشا) نیز مورد تأیید است و خواندن آن به این صورت نه تنها مشکلی ندارد؛ بلکه در مواردی می‌تواند دارای آثار و برکاتی، مانند افزایش رزق و روزی انسان نیز باشد.

در همین راستا امام علی(ع) ضمن حدیثی طولانی، ضمن بیان عواملی که باعث افزایش روزی انسان می‌شود، فرموده است: «جمع بین دو نماز باعث افزایش روزی انسان خواهد».[1]

در تبیین این روایت می‌توان گفت؛ اولا: این روایت می‌تواند ناظر به مواردی باشد که جمع خواندن بهتر است. ثانیا: شاید مراد روایت، آن باشد که اگر فردی در فرصت موجود میان نماز ظهر و عصر و یا میان نماز مغرب و عشا به عبادت و دعا مشغول شود، به گونه‌ای که گویا نماز واجب ظهر را با نماز واجب عصر و نیز نماز مغرب را به نماز عشا متصل کرده است، روزی‌اش زیاد خواهد شد و این منافاتی با آن ندارد که نمازهای واجب در پنج وقت جداگانه خوانده شوند.

[1]. شیخ صدوق، الخصال، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 2، ص 505، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1362ش؛ مجلسی اول، محمد تقی، روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، موسوی کرمانی، سید حسین، اشتهاردی، علی‌پناه، طباطبائی، سید فضل الله، ج 2، ص 455، قم، ‌مؤسسه فرهنگی اسلامی کوشانپور، چاپ دوم، 1406ق.