شخص مرده را چگونه باید تیمم داد؟
پرسش
در جایی که باید میت را تیمم دهند، کیفیت تیمم‌دادن او چگونه است؟
پاسخ اجمالی

یکی از احکام واجب قبل از دفن میّت، آن است که او را سه بار غسل دهند؛ اول: به آبی که با سِدر مخلوط باشد، دوم: به آبی که با کافور مخلوط باشد، سوم: با آب خالص.[1]

حال اگر آب پیدا نشود، یا بدن میت طوری است که نمی‌توان آن‌را غسل داد و یا به دلیل هر مانع دیگر، غسل ممکن نباشد، باید عوض هر یک از این سه غسل، میت را یک تیمم دهند.[2]

نحوه تیمم دادن میت

کسی که می‌خواهد میت را تیمم ‌دهد، باید دست خود را به زمین زده و به صورت و پشت دست‌های میت بکشد، و اگر ممکن باشد - بنابر احتیاط واجب[3] - با دست میت هم، او را تیمم دهد.[4]

در هر حال، اگر به علت نبودن آب، مرده را تیمّم دادند، اما بعد از آن – و قبل از تدفین - آب پیدا شده و یا دیگر مشکلات برطرف شود، در صورتی که ترسی از تأخیر در دفن میت نباشد، باید او را غسل داده و حنوط و کفن کنند و اگر نماز بر او خوانده‌اند احتیاطا دوباره بخوانند.[5]

[1]. ر. ک: نمایه 38082 (آداب و احکام قبل و بعد از مردن).

[2]. آیات عظام سیستانی، تبریزی و زنجانی: (همین‌که میت را یک تیمّم بدهند کافی است و احتیاط مستحبّ آن است که سه تیمم بدهند)؛ آیات عظام اراکی، گلپایگانی، خویی، وحید خراسانی و صافی گلپایگانی: ( ... و احتیاط واجب آن است که در پایان، یک تیمم دیگر هم بدل از هر سه غسل بدهند)؛ امام خمینی، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج ‌1، ص 323، م 568، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق؛ سبحانی، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 190، م 480، قم، مؤسسه امام صادق(ع)، چاپ سوم، 1429ق؛ وحید خراسانی، حسین، توضیح المسائل، ص 115، م 574، قم، مدرسه امام باقر (ع)، چاپ نهم، 1428ق؛ ر. ک: تبریزی، میرزا جواد، توضیح المسائل، ص، مسئله 574.

[3]. آیات عظام اراکی، بهجت، شبیری، سیستانی: (احتیاط مستحب ..)؛ آیت الله سبحانی: (بهتر است..)؛ آیت الله مکارم شیرازی این احتیاط را لازم ندانسته‌‌اند؛ امام خمینی: اگر تیمم با دست میت ممکن باشد لازم نیست به دست زنده هم او را تیمم داد، اگر چه احتیاط مستحب است.

[4]. ر. ک: توضیح المسائل (محشّٰی - امام خمینی)، ج ‌1، ص 324، ذیل مسئله 569.

[5]. بهجت، محمد تقی، رساله توضیح المسائل، ص 94، م 472، قم، شفق، 92، 1428ق.