آیا در روایات، در ارتباط با خوردن تخم مرغ مطلبی وجود دارد؟
پرسش
این روایت امام رضا(ع) که فرمود: خوردن تخم ‌‌مرغ در حد زیاد و اعتیاد به آن موجب بیماری طحال می‌شود و باعث بادهایی در سر معده خواهد شد، و زیادخوردن تخم‌ مرغ آب‌پز نفس‌تنگی و نفس‌بریدگی می‌آورد»، صحیح است؟
پاسخ اجمالی

چنانچه متخصصان تغذیه اظهار می‌دارند، تخم‌ مرغ حاوی یکی از بهترین پروتئین‌ها است. ویتامین (E) – که تخم مرغ سرشار از آن است - از جمله ویتامین‌‏هایی است که برای ساختمان بدن و حفظ نظام آن مفید است. کمبود این ویتامین عوارضی؛ مانند عقیم‌شدن، سقط جنین، اختلال اعصاب و عضلات و ضعف قوای بینایی و شنوایی و ... را در بر‌دارد.

علاوه بر این، ویتامین (H) که کمبود آن ضایعاتی از قبیل بیماری‌های پوستی و لکنت زبان را پدید می‌آورد در زرده تخم‌ مرغ بسیار یافت می‌شود.[1]

از این‌رو، تخم مرغ غذایی مناسب و مفید ارزیابی می‌شود و در روایاتی نیز به مصرف آن‌ سفارش شده است. (البته سند و اعتبار هر روایت، باید جداگانه مورد بررسی قرار گیرد):

  1. امام علی(ع) فرمود: «پیامبری از کمی نسل امتش به خدا شکایت برد. خداوند توصیه کرد که نان را با تخم ‌مرغ بخورند».[2]
  2. امام صادق‌(ع) فرمود: «هر کس فرزند ندارد، تخم مرغ زیاد بخورد».[3]
  3. علی بن محمد به امام رضا(ع) گفت: گاهی اشتهای کامل برای خوردن غذا ندارم. امام(ع) به او توصیه کرد تا زرده تخم مرغ بخورد. او گفت: خوردم و مشکلم برطرف شد».[4]

البته در برخی روایات نیز توصیه شد تا از مصرف بیش از اندازه تخم مرغ خودداری کنیم که این موضوع نیز طبیعی است؛ زیرا مصرف بیش از اندازه هر غذا ممکن است ضررهایی را به دنبال داشته باشد.

به عنوان نمونه چند روایت در این زمینه به امام رضا(ع) نسبت داده شده است:

«خوردن زیاد و همیشگی تخم مرغ، مرض کلف(دانه‌‌های که بر روی صورت دیده می‌شود) را به دنبال خواهد داشت».[5]

«خوردن زیاد تخم مرغ، موجب بزرگی سپرز و تشکیل بادها در سر معده می‏شود. پرکردن شکم از تخم مرغ کبابی باعث تنگی نفس و تنگی سینه می‌گردد».[6]

«گوشت ماهی و تخم مرغ را با هم به عنوان غذای یک وعده خود قرار ندهید؛ زیرا اجتماع این دو در معده انسان منجر به بیماری نقرس، قولنج، بواسیر و درد دندان می‌شود».[7]

[1]. علی بن موسی (امام هشتم)، طبّ الإمام الرضا علیه السلام (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ترجمه، امیر صادقی، نصیر الدین، ص 123، تهران، معراجی، چاپ ششم، 1381ش.

[2]. طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 162، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، 1412ق.

[3]. همان، ص 163.

[4]. همان.

[5]. علی بن موسی (امام هشتم)، طبّ الإمام الرضا ع(الرسالة الذهبیة)، محقق، مصحح، نجف، محمد مهدی، ص 63- 64، قم، دار الخیام، چاپ اول، 1402ق.

[6]. همان، ص 28.

[7]. همان، ص 63.