آیا قورباغه صورت برزخی افراد خاصی است؟ و آیا گروهی از فرشتگان که ولایت امام علی(ع) را نپذیرفتند به صورت قورباغه مسخ شدند؟
پرسش
قورباغه و سوسک صورت برزخی چه خصلت‌هایی هستند؟
پاسخ اجمالی

اگرچه صورت برزخی و تجسم اعمال برخی صفات و خصلت‌ها در آیات قرآن و روایات ذکر شده است؛ اما این‌گونه نیست که برای هر کدام از میلیون‌ها جانور موجود، صورت برزخی مشابهی را برای کردار انسان‌ها اعلام کنیم.

علاوه بر آن‌که در روایتی مسخ‌شدن فرشتگان به قورباغه رد شده است:

یوسف بن محمد و علی بن محمد بن سیار از امام عسکرى(ع) پرسیدند، آیا هنگامی که رسول خدا(ص) امام علی(ع) را برای امامت و ولایت امّت معین فرمود، خدا ولایت ‌حضرتشان را بر ملائکه عرضه نمود و هر کدام از آنها که این ولایت را نپذیرفت، خدا او را به صورت قورباغه مسخ گردانید؟! امام یازدهم(ع) در پاسخ فرمود: از این جماعت دروغ‌گویان که چیزهای غیر واقعی را  به ما نسبت می‌دهند به خدا پناه می‌بریم. فرشتگان همانند پیامبرانی که به سوی مردم فرستاده شده‌اند، فرستادگان خدایند. آیا ممکن است پیامبری به خدا کفر بورزد؟! آن دو راوی در جواب امام(ع) گفتند: نه! آن‌حضرت(ع) فرمود: فرشتگان نیز همین‌گونه هستند. قدر و مرتبه ملائکه بسیار بزرگ بوده و هرگز سزاوارشان نیست که به خدا کفر بورزند.[1]

[1]. طبرسی، احمد بن علی، الإحتجاج علی أهل اللجاج( للطبرسی)، محقق، مصحح، خرسان، محمد باقر، ج ‏2، ص 459، مشهد، نشر مرتضی‏، چاپ اول، 1403ق.