در ارتباط با سند و محتوای گفت‌وگوی پیامبر(ص) با زن عطرفروشی به نام حولاء در مورد آرایش برای همسر توضیح دهید؟
پرسش
سلام؛ آیا روایت گفت‌وگوی پیامبر(ص) با زنی به نام حولاء در مورد حقوق مرد بر زن، صحیح السند است؟
پاسخ اجمالی

آنچه از مجموع تعالیم و آموزه‌های دینی به دست می‌آید؛ آن است که تمیزی و آراستگی ظاهری زنان و مردان در برابر همسرانشان مورد سفارش جدی اسلام و پیشوایان دین بوده است که خداوند نیز در صورت رعایت این توصیه‌ها برای هر یک از آنان پاداش مقرر خواهد فرمود:

در این راستا امام صادق‌(ع) گزارشی را در این زمینه نقل فرموده است:

روزی رسول خدا(ص) به خانه ام ‌سلمه آمد و بوی خوشی به مشامشان خورد. از همسرش پرسید: آیا حولاء (لقب زینب عطر فروش[1]) نزد شما آمده بود؟ ام‌ سلمه پاسخ داد: او هم اکنون این‌جا است و از شوهرش شکایت دارد.[2] در پی این گفت‌وگو، حولاء جلو آمد و به پیامبر(ص) عرضه داشت: شوهرم از من کناره می‌گیرد! رسول خدا(ص) به او فرمود: بیشتر آرایش کرده و به خودت بیشتر رسیدگی کن! حولاء گفت: عطری وجود ندارد، مگر این‌که برای (جلب نظر او) از آنها استفاده می‌کنم، با این‌حال از من گریزان است! رسول خدا(ص) فرمود: اگر او می‌دانست توجه به تو چه پاداشی برای او دارد (از تو گریزان نبود). حولاء گفت: چه پاداشی در انتظار او خواهد بود؟! پیامبر(ص) فرمود: اگر شوهرت به تو توجه کند، دو فرشته او را در بر خواهند گرفت و او مانند کسی خواهد بود که با شمشیر در راه خدا جهاد نموده است و زمانی که آمیزش نماید، گناهش مانند برگ درختان می‌ریزد و زمانی که غسل نماید، گناهان از او محو شود.[3]

اگرچه این روایت از نظر سند ضعیف است؛[4] اما محتوای آن مورد تأیید بوده و در روایات دیگر نیز بر این نکته تأکید شده است که هر کدام از زوجین در ارتباط با همسر خود باید به گونه‌ای رفتار کند که بیشترین رضایت او را به دنبال داشته باشد.[5]

[1]. مجلسی، محمد باقر، مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول ع، محقق، مصحح، رسولی، سید هاشم، ج 20، ص 304، تهران، ‌دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1404ق.

[2]. «نکوهش پیامبر(ص) از رهبانیت و گوشه‌گیری»، 116217؛ «زندگی‌نامه عثمان بن مظعون»، 81633؛ «ترک همبستری بیش از چهار ماه»، 12929.

[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 5، ص 496، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[4]. مرآة العقول، ج ‏20، ص 304.

[5]. «آرایش و نظافت مردان برای همسر»، 18699؛ «وظایف زن و شوهر نسبت به یکدیگر»، 850.