ماجرای حضور حکیمه، دختر امام کاظم(ع) در هنگام تولد امام جواد(ع) چه بود؟
پرسش
لطفا در مورد زندگی‌نامه حکیمه(حلیمه) بنت موسی بن جعفر(ع) توضیح دهید.
پاسخ اجمالی

حکیمه نام یکی از دختران امام کاظم(ع) است.[1] ایشان از راویانی بود که از برادرش امام رضا(ع) حدیث نقل می‌کرد.[2]

در یکی از این روایات، حکیمه نقل می‌کند: روزی امام رضا(ع) را دیدم که کنار درب هیزم‌خانه(آشپزخانه) ایستاده و آهسته سخن می‌گوید و من فرد دیگری را نمی‏دیدم! از ایشان پرسیدم: با چه کسی آهسته سخن می‌گویید؟ امام(ع) فرمود: این عامر زهرایی (ظاهرا یکی از جنیان) است که نزد من آمده، و چیزی از من می‌پرسد و درد دل می‌کند. به ایشان گفتم: من هم دوست دارم سخن او را بشنوم. امام(ع) فرمود: اگر تو سخنش را بشنوی، (تحملش را نخواهی داشت) و یک‌سال تب می‌کنی(مریض می‌شوی). دوباره از ایشان خواستم که صدای وی را بشنوم؛ امام(ع) نیز قبول فرمود. من گوش دادم و صدایی مانند سوت شنیدم و تا یک‌سال تب مرا گرفت.[3]

همچنین وی راوی برخی کرامات امام جواد(ع) در هنگام تولد ایشان بود:[4]

وقتی برای تولد حضرت جواد(ع) به بالین مادرش خیزران رفتم، حضرت رضا(ع) به من فرمود: هنگام ولادتش حضور داشته باش و به همراه خیزران و قابله‌اش وارد اتاقی شوید. سپس چراغی برای ما گذاشت و در را بر روی ما بست. هنگامی که درد زایمان به سراغ خیزران آمد، روبروی او تشتی بود، اما چراغ خود بخود خاموش شد و من از خاموش‌شدن چراغ (در آن وقتی که لازمش داشتیم) ناراحت شدم. در همین گیر و دار بودیم که احساس کردم که امام جواد(ع) داخل تشت است و روی بدنش چیز نازکی شبیه جامه قرار دارد و نورش می‌درخشد، به طوری که اتاق را روشن کرده است و ما با همان نور او را دیدیم. من فورا او را برداشتم و روی دامن داده، آن روکش نازک را از بدنش گرفتم. در همین هنگام که کار زایمان تمام شده بود، برادرم امام رضا(ع) درب را باز کرد و وارد اتاق شد و فرزندش را گرفت و در گهواره گذاشت و به من فرمود: حکیمه! کنار گهواره او باش.

حکیمه نقل می‌کند که در روز سوم تولدش بود که چشم به طرف آسمان گشود و شهادتین را گفت. من با نگرانی نزد برادرم رفته و گفتم که چیزهای شگفت‌آوری از این نوزاد می‌بینم! امام فرمود: مثلا چه چیزی؟ من هم آن رخداد را برایش نقل کردم. امام به من فرمود: آنچه بعدها از شگفتی‌های او خواهید دید، بسیار بیشتر از این خواهد بود![5]

در کوه‌های بهبهان مزاری منسوب به حکیمه دختر امام کاظم(ع) وجود دارد.[6]

علاوه بر آن زیارتگاهی در جنوب گچساران وجود دارد که آن را منتسب به ایشان می‌دانند.

[1]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 244، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[2]. برقی، احمد بن محمد بن خالد، الطبقات‌(رجال البرقی)، ص 62، تهران، دانشگاه تهران، 1383ق.

[3]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 1، ص 395، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[4]. جمال الدین یوسف بن حاتم شامی‏، الدر النظیم فی مناقب الأئمة اللهامیم(ع)‏، ص 703، قم، مؤسسه نشر اسلامی، چاپ اوّل‏، 1420ق؛ شیخ حر عاملی، اثبات الهداة بالنصوص و المعجزات، ج 4، ص 406، بیروت، اعلمی، چاپ اول، 1425ق.

[5].ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 394، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[6]. آل بحر العلوم الطباطبائی، السید جعفر، تحفة العالم فی شرح خطبة المعالم، ملحق به بحار الانوار، ج 48، ص 316، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403 ق.