چگونه ثابت می‌شود خداوند موجودی هدف‌مند و صاحب شعور است؟
پرسش
چگونه ثابت می‌شود خداوند موجودی هدف‌مند و ذی شعور است؟ در حالی که آنچه از مقتضیات دنیا درک می‌گردد، خلاف این امر است.
پاسخ اجمالی

این جهان، دارای نظم دقیقی است؛ یکی از ابعاد نظم، وجود هدف خاص در هر موجود است، مثلا اجزای دستگاه گوارش یک مجموعه منسجم و منظم است که برای رسیدن به هدف خاص -رساندن مواد و عناصر مورد نیاز اجزای بدن - با هم همکاری می‌کنند؛ یا مجموعه‌ی منظومه‌ی شمسی شرایط زندگی انسان را در کره زمین فراهم می‌کنند.[1] در هر صورت از نظر علوم تجربی، وجود هدف در موجودات این دنیا مشاهد و محسوس است.

از نظر عقلی نیز مسلم و یقینی است که خلقت هدف‌دار بوده و بیهوده خلق نشده است.[2] بنابراین، از راه هدف‌مندی موجودات می‌توان به شعور خالق و خداوند تبارک تعالی پی برد.

[1]. ر. ک: «برهان نظم»، 198.

[2]. ر. ک: «هدف خلقت»، 76؛ «هدف از خلقت انسان و جهان»، 1052؛ «هدف از خلقت و آفرینش انسان»، 652؛ «هدف از خلقت جهان و انسان»، 8690.