چرا با آن که دائما از قوانین کشورهای اروپایی در ارتباط با لزوم کشف حجاب در اماکنی؛ چون دانشگاه ها، مدارس و... انتقاد می کنیم، مهمانان خارجی خود را وادار به رعایت حجاب می نماییم؟! چه تفاوتی میان این دو رویکرد وجود دارد؟
پرسش
در برخی کشورهای اروپایی (مثلاً فرانسه) با حجاب برخورد می کنند و می گویند که طبق قانونشان مثلاً پوشیه زدن مشکل دارد و یا دختران با حجاب را به دانشگاه ها راه نمی دهند. سؤال من این است که این کار ما که به توریست ها و گردشگران خارجی روسری سر می کنیم، آیا کاری شبیه کشورهای اروپایی نیست ؟ آنها که مسلمان نیستند، چرا باید به اجبار کاری را کنند که ما می گوییم؟ (مثلاً حجاب بگذارند)؟ خب اگر این درست است آنها نیز می توانند بگویند در کشور ما نیز (مثلاً فرانسه) شما هم کاری را بنمایید که ما می گوییم و حجاب را از سر خود بردارید؟
پاسخ اجمالی

اگر توریست های خارجی و یا افراد غیر مسلمان مقیم در کشورهای اسلامی به دلیل رعایت نزاکت و احترام به دین و سنت آن کشورها و یا حتی اجبار، حجاب حداقلی را رعایت کنند، تنها محدودیت هایی برای خویش ایجاد کرده و شاید به دلیل نامأنوس بودن این پوشش، زحماتی را نیز متقبل شوند، اما به هیچ وجه خود را در مقابل پروردگار مسئول نمی دانند که چرا مثلا روسری بر سر گذاشته و یا لباس پوشاننده تری بر تن کرده اند و به همین دلیل، پوشش اسلامی به معنای اخراج غیر مستقیم آنها از کشور نیست!

اما در طرف مقابل، دختر و زن مسلمانی که در کشور غیر اسلامی وادار به کشف حجاب می شود، فقط سنت ها و ارزش های ملی خویش را زیر پا نگذاشته تا بگوییم که این موضوع در کشور غیر اسلامی و به دلیل لزوم رعایت نزاکت در رعایت قانون آن کشور، ایراد چندانی نخواهد داشت، بلکه این بانویی که اجباراً وادار به ترک یکی از دستورات دین خود یعنی حجاب شده است، همواره خویشتن را در مقابل پروردگار، مسئول شناخته و این باور در ذهن او به وجود می آید که برای رهایی از این وضعیت و برای رعایت قانون مسلم دین خود، ناچار است که آن کشور را ترک نماید.

براین اساس، دختری که واقعاً معتقد به اسلام است، اگر او را وادار به کشف حجاب کنند، گویا غیر مستقیم به او این پیغام را داده اند که یا دین خود را رها کن و یا این کشور را ترک کن!

چنین پیغام غیر مستقیمی در ملزم نمودن توریست های خارجی و غیر مسلمانان مقیم در کشورهای اسلامی به رعایت حجاب در اماکن عمومی وجود ندارد؛ چون همان گونه که بیان شد، آنها حتی اگر به صورت محجبه ظاهر شوند، خویش را در برابر پروردگار مسئول و پاسخ گو ندانسته و چه بسا خود بدون اجبار و به ویژه در فصول سرد سال به گونه ای ظاهر شوند که منطبق با حداقل پوشش درخواست شده از طرف دین اسلام است.

البته، این موضوع که از دیدگاه موازین اسلامی، تا چه اندازه ملزم به اجبار غیر مسلمانان به حجاب هستیم، موضوع دیگری است که باید در جای خود بدان پرداخته شود.

نمایه های مرتبط:

قانون حجاب و دلایل اجبار در اجرای آن، 1174 (سایت: 1177).

فلسفه حجاب زنان، 825 (سایت: 884) .