آیا در روایات آمده است که هنگام حسابرسی قیامت، خوبی‌هایی که احیانا در شخص ظالم وجود دارد، از پرونده او محو شده و در حساب نیکی‌های شخص مظلوم نگاشته می‌شود؟
پرسش
آیا در روایات به این مطلب اشاره شده است که در صورت غیبت یا تهمت به شخصی، چند حسنه یا چقدر ثواب به شخص ظلم‌شده می‌رسد؟
پاسخ اجمالی

کسانی که در دنیا هر نوع ظلم و ستمى نسبت به دیگران روا داشتتند، مانند این‌که، شخصیت و آبرویشان را در معرض خطر انداخته و یا ضررهای مالی به آنان وارد کرده باشند، اگر در دنیا در صدد جبران و حلالیت برنیایند، فردای قیامت و هنگام حساب‌رسی پرونده‌ها، کارهای نیکشان از پرونده اعمالشان محو شده و به حساب افرادی نگاشته می‌شود که مورد ظلم و ستم آنان قرار گرفته بودند. اینان اگر کار نیکی در پرونده‌ خود نداشته باشند، گناهان افراد مظلوم را از پروند‌ه‌شان محو کرده و در پرونده ظالمان می‌نگارند و آنان را روانه دوزخ می‌کنند.

از این‌رو، پیشوایان دین بارها توصیه فرموده‌اند که اگر انسان چه از روی عمد و چه از روی خطا و اشتباه مرتکب ظلم و ستمی شده، در همین دنیا در صدد جبران و حلالیت برآید و کار را به حسابرسی قیامت نکشاند.

در این‌جا به چند نمونه از این روایات اشاره می‌کنیم:

  1. «قَوْلُهُ ص: مَنْ کَانَتْ لِأَخِیهِ عِنْدَهُ مَظْلِمَةٌ فِی عِرْضٍ أَوْ مَالٍ فَلْیَسْتَحْلِلْهَا مِنْهُ مِنْ قَبْلِ أَنْ یَأْتِیَ یَوْمٌ لَیْسَ هُنَاکَ دِینَارٌ وَ لَا دِرْهَمٌ یُؤْخَذُ مِنْ حَسَنَاتِهِ فَإِنْ لَمْ تَکُنْ لَهُ حَسَنَاتٌ‏ أُخِذَ مِنْ سَیِّئَاتِ صَاحِبِهِ فَیَزِیدُ عَلَى سَیِّئَاتِه»؛‏[1]

رسول خدا(ص) فرمود: کسی که نسبت به برادر(دینی) خود در آبرو و مال و سرمایه، ظلمی مرتکب شده، قبل از آن‌که روزی برسد که در آن‌روز دیگر درهم و دیناری در اختیار نخواهد داشت، از او درخواست حلالیت کند و در غیر این صورت، نیکی‌های او را (به عنوان رد مظالم) به مظلوم می‌دهند، و اگر کار نیکی در پرونده خود نداشت، گناهان فرد مظلوم را پاک کرده و به گناهان او می‌افزایند.

  1. «وَ قَالَ عَلَیْهِ السَّلَامُ: مَنْ ظَلَمَ امْرَأَةً مَهْرَهَا فَهُوَ عِنْدَ اللَّهِ زَانٍ وَ یُؤْخَذُ مِنْ حَسَنَاتِهِ فَیُدْفَعُ إِلَیْهَا بِقَدْرِ حَقِّهَا، فَإِذَا لَمْ تَبْقَ لَهُ حَسَنَةٌ أُمِرَ بِهِ إِلَى النَّار»؛[2]

کسی که در پرداخت مهریه نسبت به همسر خود ظلم کند، نزد خداوند مانند شخصی است که مرتکب زنا شده است. و از حسناتش -به اندازه حقی که از همسرش ضایع کرده- به او می‌دهند، و به دنبال آن اگر عمل نیکی برای خودش باقی نمانده باشد، او را روانه دوزخ می‌کنند.

  1. «وَ رُوِیَ: یُؤْتَى یَوْمَ الْقِیَامَةِ بِصَاحِبِ الدَّیْنِ یَشْکُو الْوَحْشَةَ، فَإِنْ کَانَ لَهُ حَسَنَاتٌ أُخِذَ مِنْهُ لِصَاحِبِ الدَّیْنِ، وَ إِنْ لَمْ یَکُنْ لَهُ حَسَنَاتٌ أُلْقِیَ عَلَیْهِ مِنْ سَیِّئَاتِ صَاحِبِ الدِّینِ»؛[3]

روایت شده است: روز قیامت، بدهکار را می‌آورند در حالى وحشت‌زده است، و در صورتى‏ که اعمال نیک داشته باشد، آنها را در پرونده طلب‌کارش قرار می‌دهند، و اگر عمل نیکی نداشته باشد، گناهان طلب‌کار را به حساب او می‌نویسند.

گفتنی است؛ آنچه در روایات به آن اشاره شده، برداشتن از حسنات و کارهای فردی است که به دیگران از هر جهت ظلم کرده است، و طبیعی است که مقدار و اندازه این جابجایی‌ها وابسته به مقدار بزرگی آن ظلم و ستم است؛ یعنی هرچه ظلم شدیدتری باشد، ثواب بیشتری از او می‌گیرند و به شخص مظلوم می‌دهند.

[1]. شهید ثانی، زین الدین بن علی، کشف الریبة، ص 72- 73، بی‌جا، دار المرتضوی للنشر، چاپ سوم، 1390ق.

[2]. شیخ حرّ عاملی، هدایة الأمة إلى أحکام الأئمة (ع)، ج 7، ص 287، مشهد، مجمع البحوث الإسلامیة، چاپ اول، 1412ق.

[3]. همان، ج 6، ص 213.