اگر مرجع تقلید زنده بقا بر مرجع میّت اعلم را مطلقا واجب بداند ولی مرجع میّت، بقا در مسایلی را که مقلّد به آن عمل کرده جایز بداند وظیفۀ مقلّد عمل به نظر کدام یک می باشد؟
پرسش
اگر مرجع تقلید حیّ (آیت الله وحید) بقا بر تقلید از میّت اعلم(آیت الله بهجت) در تمام مسائل عمل کرده و نکرده و یا یاد گرفته و نگرفته را واجب می داند، در صورتی که مرجع تقلید میّت(آیت الله بهجت) فقط بقا بر مسائل عمل کرده به فتوا را جایز بداند وظیفۀ مقلّد در این صورت چیست؟ در مسائل عمل کرده بر تقلید میّت باقی بماند یا در تمام مسائل؟
پاسخ اجمالی

با عنایت به این که در بقای بر مرجع تقلید میّت باید از مجتهد زنده ای که بقای بر میّت را جایز می داند در همین یک مسئله تقلید کرد و مطابق فتوای ایشان بر تقلید از میّت باقی ماند، در دیگر خصوصیات این مسئله نیز باید تابع فتوای مجتهد زنده باشیم.[1] بنابراین، چون مجتهد زنده بقای بر میت اعلم در جمیع مسائل را (چه قبلاً عمل نمودید یا عمل نکردید، یاد گرفتید یا یاد نگرفتید) واجب می داند، وظیفۀ شما عمل بر طبق فتوای مجتهد زنده است و می توانید در تمام مسائل حتی در مسائلی که تاکنون به آنها عمل نکرده اید، بر تقلید از میّت باقی بمانید.[2]

[1]. ر.ک: تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج 2، ص 21، چاپ اوّل، قم، بی تا.‌

[2]. ر.ک: امام خمینى، سید روح اللّٰه، توضیح المسائل(محشّٰى)، ج 1، ص 33.‌