آیا به خانه، طلا و سکه، خمس تعلق می‌گیرد؟
پرسش
1. آیا خانه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم و مال خودمان است خمس آن‌را باید بدهیم؟ 2. آیا به طلا و سکه خمس تعلق می‌گیرد؟ 3. می‌شود از 5 قواره پارچه، یکی را جهت خمس بدهیم؟ یا این‌که باید از مجموع قیمت آنها یک پنجم آن‌را بپردازیم؟ قیمت آنها یک پنجم آنرا پرداخت کنیم؟
پاسخ اجمالی

1. به اموالی که جزو مؤونه‌اند، خمس تعلق نمی‌گیرد. مؤونه عبارت از مخارج و هزینه‌های متعارف زندگی، از قبیل؛ خوراک، پوشاک، خانۀ مسکونی، وسایل زندگی، وسیلۀ نقلیه و ...، البته در صورتی که مناسب با شأن فرد باشد.[1]
پس اگر انسان خانه‌ای فراتر از شأنش بخرد، به مقدار بیشتر از آنچه که در شأنش است، خمس تعلق می‌گیرد. یا اگر وسیلۀ نقلیه را نه برای استفاده شخصی‌اش، بلکه جهت کسب درآمد تهیه کند، به آن خمس تعلق می‌گیرد. بنابراین، با توضیحاتی که گذشت، به منزل مسکونی خمس تعلق نمی‌گیرد.
2. اگر منظور از طلا، زیور آلات زنان است، تا جایی که در شأن زن و متعارف باشد، خمس ندارد،[2] ولی در مورد سکۀ طلا با توجه به این‌که به عنوان سرمایه بوده و جزو مؤونه زندگی شمرده نمی‌شود؛ در سر سال خمسی، باید خمس آن پرداخت شود.[3] البته اگر دریافت سکه - در حد شأن فرد – به عنوان هدیه باشد، طبق نظر مراجعی که خمس هدیه را واجب نمی‌دانند، آن سکه، خمس ندارد.[4]
3. بر یک پنجم اموال، خمس تعلق می‌گیرد. پس اگر به پنج قواره مذکور، خمس تعلق گرفته، چنانچه ارزش همۀ آنها یکسان باشد، می‌توانید یک قواره از آن‌را به عنوان خمس پرداخت کنید. در غیر این صورت، بهتر است قیمت همه را محاسبه نموده و یک پنجم مبلغ آن‌را به عنوان خمس بپردازید.

[1]. ر.ک: خمینى، سید روح اللّٰه، تحریر الوسیلة، ج ‌1، ص 357، م 11، قم، مؤسسه مطبوعات دار العلم، اول، بی‌تا.
[2]. صافى گلپایگانى، لطف الله، جامع الأحکام، ج ‌1، ص 176، س 623، قم، حضرت معصومه (س)، چهارم، 1417ق.
[3]. همان، ص 177، س 628؛ شایان ذکر است در این مسئله فقها اختلاف نظری ندارند.
[4]. جهت آگاهی بیشتر در این زمینه می‌توانید به نمایه‌ 3268 ( خمس هدیه ) زیر در همین سایت مراجعه نمایید.