حکم شک در بین وضو چیست؟ اگر به اندازه یک نماز هم نتواند وضوی خود را نگهدارد چه کند؟ در وضو چند بار می توان اعضا را شست؟
پرسش
1. اگر در وسط وضو شک یا یقین پیدا کنیم که قسمتی از وضو را اشتباه انجام داده ایم، می توانیم وضو را قطع کرده و دوباره انجام دهیم؟ 2. اگر کسی در تمام وقت نماز نمی تواند از باد معده جلوگیری کند و این شخص مثلا نماز مغرب را می خواند و سپس در وسط نماز عشا حدثی پیش می آید، آیا قطع کردن نماز و دوباره وضو گرفتن و خواندن نماز، وظیفه او است؟ 3. اگر شخصی در وضو دو بار بر روی صورت آب بریزد به طوری که در هر بار آب کاملاً صورت را بپوشاند و سپس یک بار هم برای اطمینان دست بکشد، چند بار حساب می شود؟
پاسخ اجمالی

1. اگر در بین وضو شک کند که عضوی از اعضای وضو را شسته یا مسح کرده است؟ باید برگشته و آن جزء را انجام دهد، سپس به ترتیب وضو را تمام کند.

در زیر فتوای برخی از فقها بیان می شود:

حضرت امام خمینی و آیات عظام فاضل لنکرانی و مکارم شیرازی:

«اگر در اثنا وضو شک کند، باید برگردد و مشکوک را بیاورد(انجام دهد)، پس از آن به ترتیب وضو را تمام کند». [1]

حضرات آیات گلپایگانی، صافی، بهجت:

«اگر بعد از وضو یا در بین آن یقین کند که بعضى جاها را نشسته یا مسح نکرده است، چنانچه رطوبت جاهایى که پیش از آن است خشک شده باشد باید دوباره وضو بگیرد و اگر خشک نشده باید جایى را که فراموش کرده و آنچه بعد از آن است بشوید یا مسح کند و اگر در بین وضو در شستن یا مسح کردن جایى شکّ کند، باید به همین دستور عمل کند». [2]

2. پاسخ مراجع تقلید به پرسش فوق، به این شرح می باشد:

چنانچه در بین نماز چند مرتبه غائط یا باد معده از او خارج مى‏شود، اگر نتواند هیچ مقدار از نماز را با وضو بخواند، مى‏تواند چند نماز را با یک وضو بخواند، [3] مگر اختیاراً بول یا غائط کند یا چیز دیگرى که وضو را باطل مى‏کند پیش آید. [4]

اما اگر بتواند مقدارى از نماز را با وضو بخواند، اگر بخواهد بعد از هر دفعه وضو بگیرد سخت نیست، باید ظرف آبى پهلوى خود بگذارد و هر وقت غائط [5] از او خارج شد وضو بگیرد و بقیه نماز را بخواند [6] ، اما اگر وضو گرفتن بعد از هر دفعه براى او سخت است، باید براى هر نماز یک وضو بگیرد. [7]

3. پاسخ مراجع به پرسش سوم چنین است:

«منظور از سه بار یا دو بار شستن این است که عضو مورد نظر یک بار کاملا شسته شود، سپس بار دوّم را شروع کند و کامل بشوید و امّا ریختن آب بر عضوى دو بار یا بیشتر تا زمانى که از شستن کامل آن فارغ نشده است، اشکال ندارد». [8]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] . فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل، ص 56، س 151، چاپ مهر، چاپ دوم، قم، 1375ش؛ خمینى، سید روح اللّٰه، استفتاءات، ج 1، ص 43، دفتر انتشارات اسلامى، چاپ پنجم، قم، 1422 ق؛ توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ، ج 1، ص 178، دفتر انتشارات اسلامى،، چاپ هشتم، قم، 1424 ق.

[2] . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج 1، ص 180، با استفاده از پاسخ 11899 (سایت: 11669) .

[3] گلپایگانى، اراکى، بهجت، صافى: احتیاط واجب آن است که براى هر نماز یک وضو بگیرد (بهجت: و اگر با تیمّم مى‌تواند مقدارى از نماز را با تیمّم بخواند، تیمّم هم بنماید).

[4] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 183 ، م 310.

[5] خوئى، گلپایگانى، صافى، بهجت: بول یا غائط ..

[6] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 181، م 307   و 311.

[7] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 182، م 30 با استفاده از پاسخ 3917 (سایت: 4200) .

[8] مکارم شیرازى، ناصر، استفتاءات جدید، ج‌1، ص 35، انتشارات مدرسه امام على بن ابى طالب علیه السلام، قم - ایران، دوم، 1427 ق.