آیا استفاده شخصی از خودروی پلاک دولتی چه حکمی دارد؟
پرسش
سوار کردن همسر و بستگان با خودروی پلاک دولتی -در هنگام مأموریت اداری یا غیر آن، در ساعات اداری یا خارج از آن- چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

این مسئله تابع مقررات مربوطه است؛ پس اگر برای این کار، اجازه از مسؤول دارای صلاحیت را داشته باشد، اشکال ندارد و الا استفادۀ شخصی از خودرو دولتی جایز نیست.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال، جایز نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر با اجازه مسئول صلاحیت‌دار باشد اشکال ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

هر گونه تصرف در اموال دولتی موقوف به اجازه مسئولین مربوطه و مقررات اداره مربوطه است و بدون اجازه مسئولین و مقررات جایز نیست.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

این کار جایز نیست، مگر در مواردى که مقرّرات اجازه مى‌دهد، یا اینکه با اجازۀ مسئولینى که در این حیطه اختیارات قانونى دارند، بوده باشد.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

  1. هرگونه استفادۀ شخصی از خودرو دولتی جایز نیست؛ مگر آن که قانون به صورت کلی آن را اجازه داده باشد.
  2. لازم نیست اجازه قانونی حتماً مکتوب باشد، مگر آنکه خود قانون در چنین موارد فقط اجازۀ مکتوب را معتبر بداند.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.