آیا بلال حبشی ازدواج کرده بود، و فرزندانی داشت؟
پرسش
آیا بلال ازدواج کرده بود یا خیر؟ اگر بله فرزندانی داشته است یا نه؟
پاسخ اجمالی

گزارش‌های تاریخی، همسران متعددی را برای بلال بن رباح اعلام می‌کنند، از آن جمله آن‌که ایشان با بانویی از قبیله‌ی بنی‌زهره ازدواج کرد.[1]

همچنین گروهی از قبیله‌ی بنی‌کنانه (و یا فرزندان ابی‌بکیر)[2] نزد رسول خدا(ص) آمدند و درخواست نمودند که یکی از خواهرانشان را به عقد شخصی دربیاورد. پیامبر(ص) به آنها فرمود نظر شما در مورد بلال چیست؟ آنها بار دوم و سوم همین مطلب را تکرار کردند. پیامبر(ص) فرمود: نظر شما در مورد بلال که یکی از مردان بهشت است، چیست؟ آنها نیز خواهرشان را به عقد بلال درآوردند.[3]

در برخی از گزارش‌ها آمده است که بلال عاشق زنی به نام جمانه دختر زحاف اشجعى بود. در یکی از غزوات، در منطقه‌ی «وادى النعام» آن زن بر بلال حمله کرد و چند ضربه بر او زد و سپس فرار کرد و به شخصی به نام شهاب پناه برد. بلال بعد از مدتی شهاب و جمانه را اسیر گرفت و به مدینه آوردند. جمانه و شهاب در مدینه مسلمان شدند. پیامبر(ص) از بلال نظرخواهی نمود، بلال گفت: من عاشق این زن بودم و اکنون شهاب به او سزاوارتر است. بعد از این جوان‌مردى بلال، شهاب دو کنیز به او بخشید.[4]

بعد از وفات پیامبر(ص) و در زمانی که بلال در شام بود،[5] با هند خولانیه ازدواج نمود.[6]

برخی از سیره‌نویسان معتقدند که فرزندی از بلال باقی نماند؛[7] با این وجود در برخی از کتاب‌های تاریخی به نام سلیمان بن بلال[8] و عمر بن بلال[9] اشاره شده است.

[1]. بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ج 1، ص 189، بیروت، ریاض، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق.

[2]. ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، ج 3، ص 179، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم، 1418ق

[3]. انساب الاشراف، ج ‏1، ص 190.

[4]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 1، ص 138- 139، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[5]. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، اسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج 6، ص 291، بیروت، دار الفکر، 1409ق.

[6]. همان، ج ‏6، ص 290.

[7]. همان، ج ‏1، ص 245.

[8]. ابن کثیر دمشقی‏، اسماعیل بن عمر، البدایة و النهایة، ج 12، ص 195، بیروت، دار الفکر، 1407ق.

[9]. شمس الدین أبو الخیر محمد بن عبد الرحمن بن محمد بن أبی بکر، التحفة اللطیفة فی تاریخ المدینة الشریفة،ج 1، ص 221، بیروت، کتب العلمیه، چاپ اول، 1414ق.