اسطوره چیست؟
پرسش
اسطوره چیست؟
پاسخ اجمالی

کلمه "اساطیر" در لغت به معناى اباطیل و احادیث خرافى، و مفرد آن "اسطوره" است؛ مانند "اکاذیب" که مفردش "اکذوبة"، و نیز اعاجیب که مفردش "اعجوبة" است.[1]

امّا در اصطلاح به افسانه‏هاى بدون حقیقت که از گذشتگان نقل و در کتاب ها ثبت و ضبط شده است، اسطوره می گویند.[2] به بیان دیگر، اساطیر به حکایات و داستان هاى خرافى و دروغین گفته مى‏شود.

این واژه 9 بار در قرآن کریم، از زبان کفار بى ایمان در برابر انبیا نقل شده است. کفار و مشرکان غالباً براى توجیه مخالفت خود با دعوت پیامبران الاهى به این بهانه متوسل مى‏شدند. عجیب آن است که همیشه کلمه "اساطیر" را با "اولین" توصیف مى‏کردند، تا ثابت کنند اینها تازگى ندارد، حتّى گاه مى‏گفتند: "اینها مهمّ نیست ما هم اگر بخواهیم مى‏توانیم مانند آن را بیاوریم".[3]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، موسوی همدانی، محمد باقر، ج 15 ص 78، دفتر انتشارات اسلامى، قم‏، چاپ پنجم، 1374 ش‏.‏

[2] طبرسی، تفسیر جوامع الجامع، ج 4، ص 270، دانشگاه تهران، تهران، چاپ اول، 1377ش.

[3] مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 11، ص 198، دار الکتب الإسلامیة، تهران‏، چاپ اول ، 1374 ش.‏