دیدن عکس‌ بدون حجاب زنان مسلمان و غیر مسلمان چه حکمی دارد؟
پرسش
دیدن عکس‌های بدون پوشش زن‌های مسلمان و غیر مسلمان چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

نگاه به فیلم و تصویر زن نامحرم، حکم نگاه کردن به خود او را ندارد.[1] بنابراین، دیدن عکس و فیلم زن نامحرمِ بدون حجاب، با سه شرط اشکال شرعی ندارد:

  1. نگاه، از روی شهوت و لذت جنسی نباشد.
  2. تصاویر برهنه(به اصطلاح مستهجن) که معمولا خوف افتادن به گناه در آن است، نباشد.
  3. تصویر، متعلق به زن مسلمانی که بیننده آن‌را می‌شناسد، نباشد.

گفتنی است، اگرچه از نظر حکم فقهی و شرعی، دیدن این‌گونه تصاویر با شرایط مذکور(بدون قصد لذت و ...) اشکالی ندارد، ولی از لحاظ اخلاقی و روان‌‌شناسی اجتناب و دوری از این‌گونه مسائل لازم است؛ چرا که ممکن است دیدن این‌گونه عکس‌ها زمینه‌ی انحراف اخلاقی را در انسان ایجاد نماید. در این زمینه روایاتی هم از پیشوایان دین آمده است که می‌فرماید: بین حلال و حرام، شبهاتی است که بیشتر مردم آن‌را نمی‌دانند. کسی که از شبهات پرهیز کند اهل نجات است، و کسی که در شبهات واقع شود، در حرام افتاده است، مانند چوپانی که گوسفندانش در مرز زمین دیگران می‌چراند، احتمال آن دارد که وارد ملک و زمین دیگری شود... . در نتیجه باید تلاش کرد از این‌گونه مسائل دوری نمود.[2]

در هرحال، پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی(دامت برکاته) درباره‌ی این پرسش، چنین است:

  1. نگاه به عکس نامحرم مسلمان با شهوت مطلقا حرام است.
  2. نگاه (بدون شهوت) به عکس نامحرمی که شما می‌شناسید، بیش از صورت و کفین جایز نیست.
  3. نگاه (بدون شهوت) به بیش از صورت و کفین زنان نامحرمی که شما نمی‌شناسید بلا مانع است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. البته نظر آیت الله خامنه‌‌ای آن است که این حکم مربوط به فیلمی است که به صورت پخش زنده نباشد.

[2]. محدث نوری، حسین، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، محقق، مصحح، مؤسسة آل البیت علیهم السلام‏، ج 17، ص 323، قم، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1408ق؛ حسینی، سید مجتبی، رساله دانشجویی، ص 198؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، ص 971.