آیا قسم خوردن به پیامبر(ص) و امامان(ع) در ماه رمضان روزه را باطل می‌کند؟
پرسش
سلام؛ تا جایی که می‌دانم قسم خوردن در ماه رمضان به پیامبر و امامان(ع) سبب ابطال روزه است. آیا خواندن دعاهایی که در آن قسم می‌خورد به این موارد نیز سبب ابطال است؟
پاسخ اجمالی

قسم‌خوردن از مبطلات روزه نیست، البته اگر با قسم‌خوردن چیزی را به دروغ به خدا و پیامبر(ص) و جانشینان آن‌حضرت عمداً نسبت دهد، از این جهت که از مصادیق دروغ بستن به خدا و پیامبر(ص) و جانشینان پیامبر است موجب بطلان روزه می‌شود.

اما قسم‌هایی که در دعاها آمده است قسم دروغ نیست، بلکه از باب تأکید و اصرار بر استجابت دعا و درخواست از خداوند است و موجب باطل شدن روزه نمی‌شود.

پاسخ تفصیلی

جهت آشنایی بیشتر با مبطلات روزه مسائل مربوط به آن‌را متذکر می‌شویم:

در توضیح المسائل چنین آمده است: "نُه چیز روزه را باطل می‌کند: اول: خوردن و آشامیدن، دوم: جماع، سوم: استمناء، و استمناء آن است که انسان با خود کارى کند که منى از او بیرون آید. چهارم: دروغ بستن به خدای متعال و پیامبر(ص) و جانشینان پیامبر(ع). پنجم: رساندن غبار غلیظ به حلق. ششم: فرو بردن تمام سر در آب. هفتم: باقى ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح. هشتم: اماله کردن با چیزهاى روان. نهم: قى کردن.[1]

در توضیح مورد چهارم در مسئله دیگری چنین آمده است: "اگر روزه‌دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیامبر و جانشینان آن‌حضرت عمداً نسبت دروغ دهد، اگر چه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند، روزه او باطل است.  و احتیاط واجب آن است که حضرت زهرا(س) و سایر پیامبران و جانشینان آنان هم در این حکم فرقى ندارند.[2]

بنابر این، قسم‌خوردن از مبطلات روزه نیست. البته اگر با قسم‌خوردن چیزی را به دروغ به خدای متعال و پیامبر(ص) و جانشینان آن‌حضرت عمداً نسبت دهد، از این جهت که از مصادیق دروغ بستن به خدا و پیامبر و جانشینان پیامبر است موجب بطلان روزه می‌شود.

اما قسم‌هایی که در دعاها آمده است، قسم دروغ و از مبطلات روزه نیست، بلکه از باب تأکید و اصرار بر استجابت دعا و درخواست از خداوند است که خداوند را به حق اولیاء‌اش و به حق مقدسات و مقربان درگاهش قسم می‌دهیم که خواسته ما را اجابت نماید.

[1]. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 891.

[2]. همان، ص 900، مسئله 1596.