آیا در بین نماز جماعت، اقتدا به امام، حتما باید در حال قیام یا رکوع باشد؟
پرسش
آیا در بین نماز جماعت، اقتدا به امام، حتما باید در حال قیام یا رکوع باشد، یا در هر جایی از نماز اقتدا جایز است؟
پاسخ اجمالی

اقتدا به امام در بین نماز جماعت، باید در حال قیام یا رکوع امام باشد. البته در تشهد آخر نماز به نیت رسیدن به ثواب جماعت می توان اقتدا نمود، و در حالت تجافی نشست، اما رکعتی برای مأموم به حساب نمی آید؛ یعنی بعد از بلند شدن از این حالت، باید نماز را از ابتدا ولی بدون تکبیرة الاحرام بخواند.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

در فرض سؤال لازم است تا قبل از برخواستن امام از رکوع؛ خود را به امام برسانید و اقتداى بعد از رکوع صحیح نیست.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

فقط در قیام و رکوع می توان اقتدا نمود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در حال قیام و رکوع در هر رکعتی که باشد و نیز اقتداء در تشهد آخر نماز مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.