آیا سود سپرده حج تمتع که هنگام اعزام به فرد پرداخت می شود اشکال دارد؟
پرسش
آیا سود سپرده حج تمتع که هنگام اعزام به فرد پرداخت می شود اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی

بنا به گفته مسئولین امور حج و زیارت و مسئولین بانکی، مبلغی که بانک جهت ثبت نام حج تمتع یا عمره مفرده اخذ می نماید، به شکل یکی از عقود شرعی (مانند مضاربه) می باشد، در ذیل، نظر برخی مراجع عظام تقلید درج شده است:

«اگر بانک وکیل باشد که از سوى سپرده گذار (از طریق اجراى عقود شرعى) معامله شرعى انجام دهد، گرفتن سود اشکال ندارد ، ولى اگر س پرده به صورت قرض به شرط سود باشد، دریافت سود حرام است». [1]

آیت الله بهجت: گرفتن سود سپرده‏گذارى، ربا و حرام است مگر آن که با بانک معامله شرعى انجام شود. [2]

آیت الله وحید: اگر در آن شرط سود نشود و خود را طلبکار نداند، دریافت آن اشکال ندارد هر چند [بداند] بانک سود مى‏دهد. [3]

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] . خامنه‏اى، اجوبة الاستفتاءات، س 1926 و 1940؛ نورى، توضیح المسائل، مسائل مستحدثه؛ تبریزى، استفتاءات، س 2120 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 1383 و 1377 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1094 و 1095 و ج 2 س 1003 ؛ صافى، جامع الاحکام، ج 2، س 1990 و 1991 اقتباس از پاسخ 15544 (سایت: 15264) .

[2] . بهجت، توضیح المسائل، م 2283 اقتباس از پاسخ 15544 (سایت: 15264) .

[3] . وحید، توضیح المسائل، م 2850 اقتباس از پاسخ 15544 (سایت: 15264) .