اگر شخص مُحرم در حج واجب و عمره مفرده هنگام شست و شو یا خشک کردن خود، مویی از بدن یا سرش جدا شود، و همچنین استفاده ازحوله برای آن، چه حکمی دارد؟
پرسش
1. اگر شخص مُحرم به حمام رود و در حین شست و شو، از بدن یا سر او مو جدا شود یا بعد از شست و شو و درحین خشک کردن خود با حوله از او مو کنده شود، چه حکمی دارد؟ 2. استفاده این شخص از پارچه یا حوله یا هر چیز دیگر برای خشک کردن سر (با توجه به اینکه مردان نباید روی سرشان را بپوشانند) چه حکمی دارد؟ ضمناً حکم این مسایل را در صورتی که شخص در عمره مفرده و در هنگام تاریکی و شب باشد، بیان کنید.
پاسخ اجمالی

1. یکی از مُحرّمات، برای شخص مُحرم، کندن مو از بدن است؛ ولی اگر در وقت غسل یا وضو، مویى بدون قصد کنده شود، اشکال ندارد،[1] امّا در غیر غسل و وضو، اگر مویی کنده شود، واجب است که مقدارى غذا به عنوان صدقه بدهد، مانند این که، به سر یا ریش خود دست بکشد و یک مو یا بیشتر بیفتد، که بنابر احتیاط یک کف طعام صدقه بدهد.[2]

گفتنی است که در این مسئله فرقی میان عمد و سهو و غفلت نیست.[3]

2. از دیگر محرّمات احرام (که ویژه مردان است)، پوشاندن سر است. گروهی از مراجع عظام تقلید، در باره خشک کردن سر توسط حوله یا دستمال می گویند: «خشک کردن سر با حوله و دستمال و مانند آن، جایز نیست و بعض سر، در حکم تمام سر محسوب مى ‌شود».[4]

امّا آیات عظام  گلپایگانى، خامنه ‌اى، بهجت و مکارم شیرازی در این موضوع گفته اند: اگر خشک کردن سر توسط حوله یا پارچه به تدریج صورت گیرد به نحوی که تمام سر را نپوشاند، اشکالی ندارد.[5]

واقع شدن دو امری که گذشت در روز یا شب، تفاوتی در مسئله ایجاد نمی کند.

این پرسش پاسخ تفصیلی ندارد.

[1]. خمینی، روح الله، مناسک حج (محشّٰى)، ص 222، م421، نشر مشعر، تهران، ویرایش‌جدید، 1429 ‍ق.

[2]. همان، ص223، م 427؛ آیة اللّٰه تبریزى وخویى: (باید یک مشت طعام بدهد)؛ آیة اللّٰه خامنه‌اى: (احتیاط آن است که به قدر یک مشت گندم یا آرد و امثال آن بدهد اگرچه وجوب این احتیاط معلوم نیست)؛ آیة اللّٰه سیستانى: (اگر بى‌جهت محرم دست به سر و ریش خود بکشد و مویى یا بیشتر بیافتد باید یک مشت طعام کفّاره بدهد ولى اگر در وضو و مانند آن باشد چیزى بر او نیست).

[3]. همان، ص 224، م 429.

[4]. همان، ص 248،م 521؛ آیة اللّٰه سیستانى و فاضل:(هرچند به نحو کشیدن پارچه بر سر باشد بنابر احتیاط واجب و اگر وقت نماز تنگ است گوشه حوله یا پارچه را بگیرد و به مقدارى که در مسح سر واجب است خشک کند).

[5]. همان.