کد سایت fa19109 کد بایگانی 18511 نمایه شرکت شخص غیر بالغ در نماز جماعت ، غیر بالغ در صف اول)
طبقه بندی موضوعی Laws and Jurisprudence|گوناگون
خلاصه پرسش
آیا پسر 12 ساله می تواند در نماز جماعت در یک صف با مردان قرار بگیرد؟
پرسش
آیا پسر 12 ساله می تواند در نماز جماعت در یک صف با مردان قرار بگیرد؟
پاسخ اجمالی

حضور فرزندان و نوجوانان در مساجد و نماز جماعت باعث علاقه مندی ایشان به نماز گشته و نه تنها اشکالی ندارد، بلکه آوردن آنان مستحب است. [1]

اما درباره این که آیا حضور شخص ممیّز غیر بالغ در صف های نماز جماعت، به نماز سایر نمازگزاران اشکالی وارد می کند یا نه؟ دو صورت دارد:

1. سایر نماز گزاران از طریقی دیگر به امام جماعت اتصال دارند. در این صورت، در نماز جماعتِ سایر نماز گزاران خللی ایجاد نمی شود. [2]

2. این که باقی افراد فقط از طریق غیر بالغین به امام متصل باشند. (مانند جایی که چند غیر بالغ در صف اول نماز حضور یابند)، در این باره نظر علما چنین است:

«اگر بین کسانى که در یک صف ایستاده‌اند بچه ممیّز، یعنى بچه‌اى که خوب و بد را مى ‌فهمد فاصله شود، چنانچه ندانند نماز او باطل است، مى ‌توانند اقتدا کنند». [3]

در هر حال این حکم مربوط به جایی است که چند غیر بالغ کنار هم در صف بایستند، امّا حضور بچه های غیر بالغ در صف جماعت، در صورتی که کنار هم نباشند و با فاصله کمی بین دو انسان بالغ قرار گرفته باشند (اگر چه بدانیم نماز آنها باطل است) به نماز سایر افراد اشکالی وارد نمی کند.

برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه کنید:

«چگونگی تشکیل صف در نماز جماعت و حکم حرکت در نماز»، سؤال 673 (سایت: 720) .

«ایستادن مسافر در صف اول نماز جماعت»، سؤال 14865 (سایت: 14859) .

این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] . ر.ک: امام خمینى، توضیح المسائل ( محشّى)، محقق و مصحح: بنى هاشمى خمینى، سید محمد حسین، ‌ ج‌1، ص 508، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2] . همان، ص 809.

[3] . همان، ص 774، م 1470؛ آیات عظام گلپایگانى، صافى: «در صورتى که بدانند نماز او صحیح است مى‌توانند اقتدا کنند و اگر شکّ در صحّت نماز او داشته باشند و فاصله زیاد باشد، که اتّصال بقیه صف به امام به وسیله آن طفل باشد اقتدا مشکل است بله، فاصله شدن یک طفل مانع نیست هر چند نماز او باطل باشد».