کد سایت fa21144 کد بایگانی 22052 نمایه خمس مستمری باز نشستگان و مبالغی که از بیمه در یافت می شود
طبقه بندی موضوعی آنچه خمس بدان تعلق می گیرد
خلاصه پرسش
آیا به مبلغی که شرکت‌های بیمه در پایان مدت قرارداد، به صورت یکجا و یا مستمرّی به بیمه‌گذار می‌پردازند، خمس تعلق می‌گیرد؟
پرسش
همانگونه که مستحضرید، شرکت‌های بیمه‌گر، بیمه نامه‌هایی مانند بیمه عمر و سرمایه‌گذاری ارائه می‌نمایند و با دریافت مبلغی از بیمه‌گذار و یا کارفرمای او، در پایان مدت معین، مبلغی را به فرد و یا خانواده‌اش می‌پردازند و در برخی موارد، علاوه بر آن، مستمری نیز برای بیمه‌گذار برقرار می‌شود. آیا به این پرداختی‌ها خمس تعلق می‌گیرد؟
پاسخ اجمالی

مبالغ دریافتی از بیمه، جزو درآمد سال محسوب می‌شود، پس اگر این مبالغ، در پایان سال خمسی[1] از مخارج فرد و خانواده‌اش اضافه بیاید، پرداخت خمس آنها واجب می‌گردد، و در غیر این صورت، خمسی به آن تعلق نخواهد گرفت.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
ج1) سود حاصله از بکارگیرى سرمایه در ضمن یکى از عقود صحیح اسلامى، جزو درآمد سال وصول، محسوب مى‌شود که اگر تا سر سال خمسى باقى بماند، باید خمس آن‌را بپردازید.
ج2) در صورتى که از مخارج سال اضافه بیاید، پرداخت خمس آن واجب است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
1. اگر مقصود این است که شرکت بیمه در مقابل دریافت اموالی، شخص بیمه‌گذار و متعلقینش را از حوادث و ناملایمات بیمه می‌کند، نسبت به پول دریافتی، (چنانچه شرکت خصوصی نباشد) نصف آن‌را به فقیر متدین بدهد و اگر بیمۀ مذکور به این معنا نیست، بلکه پولی می‌گیرند و بعد از 10 سال همان پول را با اضافه‌ای به بیمه‌گذار می‌دهند خمس مقدار پرداختی را فوراً باید بدهد.
2. اگر کسر بخشى از حقوق توسط دولت در دوران کارمندى به عنوان تملک دولت با موافقت کارمند باشد، حقوق بازنشستگى خمس ندارد، مگر پس از قبض مال و گذشتن یک سال تمام (وارد شدن به حساب کافى نیست). ولى اگر کسر بخشى از حقوق توسط دولت به عنوان قرض باشد که آن‌را پس از بازنشستگى تدریجاً مى‌پردازد مقدار کسر شده خمس دارد و در این صورت کارمند مى‌تواند هر ماه به مقدار کسر شده ماهیانه را خمس بدهد و مى‌تواند همه حقوق دریافتى را خمس بدهد تا وقتى که تمام مبلغ کسر شده در طول دوران کارمندى پایان یابد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه تا پایان سال خمسی مصرف نشود خمس دارد.
حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر چیزی از این مبالغ دریافت شده از بیمه، در سر سال خمسی یا پس از گذشت یک‌سال از دریافت باقی بماند و صرف مؤونه نشود، به آن باقیمانده خمس تعلق می‌گیرد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. برای آگاهی بیشتر در موضوع (سال خمسی)، می‌توانید به نمایه 16513 در همین سایت مراجعه نمایید.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.