حدود عورت در کتاب های فقهی با آن چه از عورت در منابع روایی آمده متفاوت است. علت این تناقض چیست؟
پرسش
حدود عورت در کتاب های فقهی با آن چه از عورت در منابع روایی آمده متفاوت است. علت این تناقض چیست؟
پاسخ اجمالی

«عورت» در روایات، به معانی متعدّدی آمده و از مواضع مختلف تعبیر به عورت شده است، امّا آنچه در فقه از آن به عنوان عورت تعبیر شده و پوشاندن آن واجب دانسته شده، همان موضع معروفی است که اشاره به آلت تناسلی و دبر مرد دارد و در زن نیز دو موضع قبل و دبر را شامل است.[1]

گفتنی است:

1. در برخی از روایات از تمام بدن زن به عنوان عورت یاد شده است که معنایی دیگر دارد.[2]

2. پوشش عورت در مکان های مختلف، معنایی دیگر گرفته و مقدار بیشتری از معنای عورت معروف را شامل می شود به همین جهت، مقداری که باید در حمام پوشانده شود، غیر از مقداری است که در جاهای دیگر -مثل مسجد- باید پوشانده شود؛ لذا در روایات، میزان عورت که در مسجد باید پوشانده شود را از ناف تا زانو آورده اند.[3]

[1]. شبیرى زنجانى، سید موسى، کتاب نکاح، ج 2، ص 627، مؤسسه پژوهشى راى‌پرداز، قم، چاپ اول، 1419ق.

[2]. ر.ک: نمایه «معنای عورت در قرآن و روایات»، سؤال 8303 (سایت: 8411).

[3]. طوسى، محمد بن الحسن‏، تهذیب الأحکام، ج 3، ص 263، دار الکتب الإسلامیة‏، تهران‏، چاپ چهارم، 1407ق.