اگر ضامن مجبور شود منزلی را که در رهن بانک گذاشته بفروشد و بعد همان منزل گران شود جبران خسارت ضامن بر عهده کیست؟
پرسش
با سلام. منزل یکی از اقوام را جهت دریافت 25 میلیون تومان در وثیقه بانک گذاشتم که متاسفانه بدلیل ورشکستگی نتوانستم اقساط را پرداخت کنم و صاحب ملک منزل را فروخت و 22 میلیون طلب بانک را پرداخت و الباقی پول منزل را بجای خرید منزل دیگر منزلی را رهن و اجاره نمود .اکنون که قیمت آن خانه سه برابر شده است آنها قیمت روز خانه را از من طلب میکنند.بدهی من به صاحب وثیقه چقدر است؟
پاسخ اجمالی

سؤال شما به دفاتر مراجع معظم تقلید ارسال شد و پاسخ های دریافتی آن به شرح زیر است:

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

در فرض مذکور شما بیش از مبلغی را که به شما قرض داده‌اند، ضامن نیستید گرچه نسبت به تفاوت ارزش احوط مصالحه است.

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

بدهی شما به صاحب وثیقه همان بیست و دو میلیون تومان است که برای طلب بانک داده است.

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مدظله العالی):

در فرض سؤال همان مقدار که مقروض هستید به طلبکار بپردازید کافی است. والله العالم

پاسخ دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

بدهی شما به ایشان همان مبلغی است که به زمان فروش خانه گرفته اند و چنانچه در این مدت تورم شدید بوده باید آن را با توجه به نرخ متوسط تورم اجناس مختلف محاسبه و پرداخت کنید.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی دامت برکاته:

اگر صاحب ملک سهمی از خانه که معادل 22 میلیون در آن زمان بوده است، را به شخص قرض داده باشد، امروز باید همان سهم از خانه به هر مبلغ که باشد (مثلا 66 میلیون به فرض سه برابر شدن قیمت خانه) به وی پرداخت شود. ولی اگر فقط 22 میلیون تومان به او قرض داده شده است، وی باید همان 22 میلیون را پرداخت کند.

اگر حقیقت حال بر هیچ یک آشکار نیست یا محل اختلاف است، احوط مصالحه می باشد.