اگر خانمی فوت نماید و هیچ‌گونه فرزندی و همسری نداشته باشد و دو برادر داشته باشد که طبق وصیت ایشان این دو را از ارث محروم نموده است، وضعیت مال متوفّی چگونه خواهد بود؟
پرسش
اگر خانمی فوت نماید و هیچ‌گونه فرزندی و همسری نداشته باشد و دو برادر داشته باشد که طبق وصیت ایشان این دو را از ارث محروم نموده و وصیی که دارد به او سفارش انجام کارهایی را داده باشد، وضعیت مال متوفّی چگونه خواهد بود؟
پاسخ اجمالی

1. هر شخصی تا قبل از مرگ می‌تواند هر مقدار از داراییش را به تملیک دیگران در آورد یا به نام آنها کند، اما نسبت به پس از مرگ، فقط تا یک سوم از اموالش می‌تواند وصیّتی نماید[1] و نیز محروم کردن ورّاث از ارث، یک کار شرعی نیست.[2]

2. پیرامون پرسش؛ اگر میّت، بدهی یا وصیّت خاصی (تا یک سوم از اموالش) داشته باشد، آن را پرداخت ‌نمایند، سپس اگر والدین آن دو برادر با میّت مشترک بوده (یعنی هر سه از یک پدر و مادر باشند) و زنده نباشند، اموال میّت به طور مساوی بین دو برادر تقسیم می‌شود.[3]

[1]. برگرفته از نمایه های «مقدار مال مورد وصیت»، سؤال 3319.

[2]. برگرفته از نمایه «محروم کردن از ارث»، سؤال 10726

[3]. ادیب، عباس علی، ارث و تقسیمات آن از نظر شیعه، تصحیح: مؤمنی، سید حسین، ص50، بوستان کتاب، قم، چاپ اول، 1386ش.