کد سایت fa23594 کد بایگانی 28027 نمایه معاملۀ اجناس مشترک در حلال و حرام به قصد استفاده حرام
طبقه بندی موضوعی خرید و فروش
خلاصه پرسش
اگر شخصی وسیله‌ای که می‌شود از آن هم استفاده حلال کرد و هم حرام را به قصد حرام بخرد، معامله باطل است؟
پرسش
اگر شخصی وسیله ای مثل تلویزیون را که می شود از آن هم استفاده حلال کرد و هم حرام را، به قصد حرام بخرد، معامله باطل است یا خیر؟ و در صورت باطل بودن معامله، چطور می‌شود توبه کرد آیا باید به فروشنده مراجعه کنیم و آن کالا را پس بدهیم یا خیر؟
پاسخ اجمالی
اکثر مراجع در این باره می‌گویند: گرچه این فرد کار حرامی انجام داده، ولی اصل معامله صحیح است. اما برخی از علما[1] چون حرمت در عقد را موجب بطلان آن شمرده‌اند، معاملۀ مذکور را باطل می‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال که فروشنده به قصد منفعت حلال آن را فروخته و یقین ندارد که خریدار آن را به قصد منفعت حرام خریدارى کرده، ضررى به صحت معامله وارد نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
معامله صحیح است و فعلش حرام است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
خرید و فروش رادیو و تلویزیون و سایر وسایلی که دارای منافع مباح و مشروع قابل ملاحظه است جایز است اما استفاده حرام، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
معامله باطل نیست بلکه اگر استفاده حرام کرده باشد معصیت کار است باید توبه کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال معامله باطل است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
معامله صحیح است. فقط از قصدی که داشته استغفار کند یعنی از خدا طلب بخشش نماید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله نوری همدانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.