1. گاهی در بین نماز فکر می کنم که رکوع نرفته و مستقیم سجده کرده ام. این چه حکمی دارد؟ 2. اگر نماز قضا داشته باشیم و در زمان نیت کلمه قضا را نگوییم چه حکمی دارد؟
پرسش
1. گاهی در بین نماز فکر می کنم که رکوع نرفته و مستقیم سجده کرده ام. این چه حکمی دارد؟ (زیاد حواسم پرت می شود) 2. اگر نماز قضا داشته باشیم و در زمان نیت کلمه قضا را نگوییم چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

1. در صورتیکه در حین سجده شک کند آیا رکوع انجام داده یا خیر به شک اعتنا نکند. همچنین اگر شخصی بیش از حد متعارف دچار شک می شود، کثیر الشک است و نباید به شکش اعتناء کند.

2. در تحقق نیت نماز ضروری نیست سخنی بر زبان جاری شود و همین اندازه که کار را برای رضایت خداوند عالم انجام دهد کافی است و اگر سؤال کنند چه مى‏کنى، بتواند جواب دهد که براى خدا نماز مى‏خوانم کافی است. و نیت نماز قضا هم به همین گونه است، همین مقدار که بداند نماز قضایش را می خواند، صحیح است.[1]

 ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به پرسش نخست، چنین است: [2]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

به شک بعد از محل توجه نمى‌شود و نماز صحیح مى‌باشد و همچنین شخص وسواسی و کثیر الشک هم به شک و وسوسه خود اعتنا نکند.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر همیشه شک می کنید اعتنا به شک خود نکنید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

«کثیرالشّک» یعنى کسى که زیاد شک مى کند نباید به شکّ خود اعتنا کند، خواه در عدد رکعات نماز باشد، یا در اجزاى نماز، یا شرایط نماز. و توجه داشته باشید برای تحصیل حضور قلب رعایت امور زیر لازم است. 1_ معرفت خداوند بزرگ که مانع توجه به مسائل کم اهمیّت دنیوی می گردد. 2_  تمرکز حواس و عدم توجّه به مسائل و کارهای پراکنده. 3_ انتخاب محلّ مناسب. 4_ دوری از گناه. 5_ شناخت فلسفه و معنی نماز. 6_ انجام مستحبّات. 7_ تمرین و استمرار. شرح بیشتر را در تفسیر نمونه، جلد 14، اوایل سوره مؤمنون نوشته ایم. و در بخش تالیفات سایت نیز موجود است.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

چنانچه وسواسی باشید و یا از محل تدارک گذشته باشید اعتناء نکنید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتیکه در حین سجده شک کند آیا رکوع انجام داده یا خیر به شک اعتنا نکند.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر بعد از سجده در رکوع شک شود به آن اعتناء نمی شود و اگر شخص بیش از حد متعارف دچار شک می شود و کثیر الشک است به شک او اعتناء نمی شود.

لینک به سایت استفتائات

[1]. بر گرفته از نمایه 27614.

[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.