مدت اجارۀ خانه¬ای پایان یافته است،اما صاحب خانه می گوید تا وقتی مستأجر جدید نیامده نمی توانم پول شما را بدهم و مستاجر حدود دو ماه دیگر در همان خانه می ماند. آیا مستأجر در این دو ماه باید اجاره بهایی را که پیش از این می پرداخته محاسبه نماید یا اجاره بهایی که به مستاجر جدید داده شده است؟
پرسش
مدت اجاره نامه منزل مسکونی تمام شده است و نظر به اینکه صاحب خانه اجاره را بیش از حد متعارف بالا برده مستاجر مجبور می شود تا به صاحب خانه اعلام نماید که خانه را تخلیه می نمایم اما صاحب خانه می گوید تا وقتی مستاجر جدید نیامده نمی توانم پول شما را بدهم فلذا مستاجر حدود دو ماه در همان مورد اجاره می نشیند تا اینکه مستاجر جدید خانه را اجاره می کند. اما سئوال اینکه صاحب خانه باید اجاره بها را که پیش از این از مستاجر می گرفت در این دوماه محاسبه نماید یا اینکه براساس اجاره بهایی که به مستاجر جدید داده است اجاره این دو ماه را از مستاجر قبلی اخذ نماید؟ مثلا اجاره مستاجر در سال گذشته به قرار ماهی هشتاد هزار تومان بوده اما مستاجر جدید آن را به یکصدو پنجاه هزار تومان اجاره نموده. و صاحب خانه از مستاجر قدیم خود در این دو ماهی که به اجبار او را نشانده است چه مبلغی را بگیرد؟
پاسخ اجمالی

باید قبل از تصمیم بر ماندن، بر سر مبلغ توافق کنند و اگر تعیین نشد. مبلغ اجاره، طبق عرف محاسبه می شود.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

تابع توافق طرفین مى‌باشد.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

باید قبل از تصمیم بر ماندن مبلغ را تعیین کنند و اگر نکردند باید اجرة المثل را بدهد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سوال باید به شکلی با یکدیگر مصالحه نمایند.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتیکه برای زمان مذکور اجرتی تعیین نشده باشد باید اجرة المثل خانه پرداخت شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.