من در یک آژانس کار می کنم و اخیرا متوجه شدم که صاحب آژانس برای خرید دفتر آژانس از مال یتیم استفاده کرده که مادر یتیم رضایت ندارد. آیا کارکردن من در این آژانس از لحاظ شرعی اشکال دارد؟
پرسش
باسلام؛ مدتی¬ است در یک آژانس کار می کنیم و اخیرا متوجه شدیم که صاحب آژانس برای خرید دفتر آژانس از مال یتیم استفاده کرده که مادر یتیم رضایت ندارد. حال سؤالمان اینست، آیا کارکردن ما در این آژانس از لحاظ شرع و اسلام حلال است؟
پاسخ اجمالی

اگر اتومبیلی که رانندگان برای جابجایی مسافر از آنها استفاده می کنند، از مال یتیم و غصبی تهیه شده باشد، کسب در آمد از این راه جایز نیست. اما چنانچه رانندگان مستقیما مالی از یتیم را در اختیار نداشته باشند، اصل کار کردن آنان برای آژانس بلا مانع است، اما باید توجه داشت که اگر محل دفتر آژانس از مال غصبی تهیه شده، نماز در آن صحیح نبوده و حضور در آن نیز دارای اشکال است.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

فی نفسه اشکال ندارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در صورتی که یقین به این مطلب دارید جایز نیست.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

از قضیه شخصیه اطلاع ندارم در فرض سؤال چنانچه معامله با عین مال یتیم نباشد، کما اینکه غالب معاملات به ذمه است، در این فرض کار کردن در آژانس بلا مانع است.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتیکه مکان مذکور غصبی باشد توقف در آن و نماز در آن جایز نیست ولی درآمدی که حاصل از جابجایی مسافرین و با وسیلۀ نقلیه مباح صورت می گیرد مانعی ندارد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.