آیا می‌شود انسان در زمان زنده بودن، برای خود نماز وحشت بخواند و ثوابش را نثار خود کند؟
پرسش
آیا می‌شود شخص در زمان زنده بودن برای خود نماز وحشت بخواند و ثوابش را نثار خود کند؟ پیرامون این مسئله توضیح بفرمایید.
پاسخ اجمالی
انسان در زمان زنده بودن خود در این دنیا به اندازه کافی، فرصت و موقعیت دارد که انواع ثواب‌ها را برای خود جمع آوری کند، تا در شب اول قبر، برزخ و قیامت تکیه‌گاه امنی برایش باشد. اگر انسان در این دنیا به وظایف و اعمالش عمل کند، نیازی نیست به سراغ اعمالی برود که برای موقعیت‌‌های خاصی تعیین شده است. طبق تعالیم و آموزه‌های دینی اعمال خوب انسان در شب اول قبر به سراغ انسان می‌آیند و مایه‌ی دل‌گرمی و آرامش او در قبر می‌‌شوند.
به هر حال، اگر کسی تصمیم دارد ثواب نماز «لیلة الدفن» که امروزه به «نماز وحشت» مشهور شده است به او برسد، بهتر است که برای اموات این نماز را بخواند و یقیناً بخش بزرگی از ثواب آن به خودش نیز خواهد رسید. این‌گونه است، هر عملی که انسان ثواب آن‌‌را به دیگران هدیه می‌کند.
در روایتی از ائمه(ع) نقل شده است: «مَنْ‏ جَعَلَ‏ ثَوَابَ‏ صَلَاتِهِ‏ لِرَسُولِ‏ اللَّهِ‏ (ص) وَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَوْصِیَاءِ مِنْ بَعْدِهِ (ع) أَضْعَفَ اللَّهُ لَهُ ثَوَابَ صَلَاتِهِ أَضْعَافاً مُضَاعَفَةً حَتَّى یَنْقَطِعَ النَّفَسُ وَ یُقَالُ لَهُ قَبْلَ أَنْ یَخْرُجَ رُوحُهُ مِنْ جَسَدِهِ یَا فُلَانُ هَدِیَّتُکَ إِلَیْنَا وَ أَلْطَافُکَ لَنَا فَهَذَا یَوْمُ مُجَازَاتِکَ وَ مُکَافَاتِکَ فَطِبْ نَفْساً وَ قَرَّ عَیْناً بِمَا أَعَدَّ اللَّهُ لَکَ وَ هَنِیئاً لَکَ بِمَا صِرْتَ إِلَیْهِ فَقُلْتُ کَیْفَ یُهْدِی صَلَاتَهُ وَ یَقُولُ قَالَ یَنْوِی ثَوَابَ صَلَاتِهِ لِرَسُولِ اللَّهِ (ص) وَ....»؛[1]
هر کس که ثواب نمازش را برای رسول خدا(ص) و امام علی و امامان(ع) بعد او هدیه کند، خداوند ثواب نمازش را چندین برابر می‌کند. قبل از این‌که روحش از بدنش خارج شود، به او گفته می‌شود فلانی هدیه شما به ما رسید؛ چشمت روشن. امروز روز پاداش تو است، خودت را آماده کن به آنچه را که خداوند در قبال آن هدایا برایت در نظر گرفته است. پس گوارایت باشد. راوی می‌گوید: پرسیدم چگونه نمازش را هدیه کند، فرمود نیت کند ثواب نمازش را برای رسول خدا(ص)... .

[1]. حر عاملی، وسائل الشیعة، ج ‏8، ص 169، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق، «بَابُ اسْتِحْبَابِ صَلَاةِ الْهَدِیَّةِ وَ کَیْفِیَّتِهَا».